Новини от област Стара Загора и България

Общинските съветници на Стара Загора между "за" и "против" проекта за Бюджет 2024

Общинските съветници на Стара Загора между за и против проекта за Бюджет 2024
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Общинският съвет на Стара Загора ще гласува Бюджет 2024 на извънредно заседание на утрешния 13 февруари. По-голяма част от групите на политическите сили в местния парламент ще подкрепят проекта за Бюджет 2024, показа репортерската проверка на Divident.EU.
Всички групи отчитат като положителна инициативата на кметското ръководство да се вслуша и вземе предвид предложенията за Бюджет 2024 на отделните политически сили.

„Дадохме общо 21 предложения за на зам.кметовете на Стара Загора, 17 от тях са включени в бюджета. Това е една положителна инициатива на местната администрация“, казва председателят на Коалиция „ БСП за България“ в местния парламент Иван Върляков. Той очаква, че повечето общинските съветници ще подкрепят утре бюджета.
Най-големият проблем е, че приходите на общината непрекъснато намаляват. Държавата дава все повече пари за нейни дейности централизирано, а в общините нямаме приходоизточници, смята Върляков. Според него трябва да има преразпределение на средствата.
Тази година за първи път приемаме бюджета в нормално време. Освен това толкова пари никога не са влизали в общината, казва Върляков. Според него безспорно предимство в Бюджет 2024 са допълнителните 50 млн.лева, които ще получи общината тази година от държавния бюджет.

Местна Коалиция „ЗНС“ също ще подкрепи Бюджет 2024. „Бяхме поканени на среща с екипа на кмета Живко Тодоров. Предложенията, които направихме са отразени. Имаме решение да подкрепим проекта за Бюджет 2024“, коментира Мария Динева.

За Бюджет 2024 ще гласува и Коалиция „Левицата“. „За нас бюджета е направен умерено и точно, не залага големи разходи, нови кредити, което е добре за общината. Набляга се на събираемостта на задълженията и оптимизиране на разходите, което в настоящия момент е правилно. Ние ще подкрепим бюджета, каза Деян Дяков от групата на „Левицата“.

През утрешния ден по темата „Бюджет 2024“ няма да липсват и гласували с „против“ и „въздържал се“.
Групата общински съветници на Възраждане няма да подкрепи предложения Бюджет 2024 на община Стара Загора. Причините са продължаващото нежелание за оптимизация на разходите, запазената тенденция малките населени места да са силно ощетени и недостатъчните действия в посока задържане на младите хора в града, обясни общинският съветник Десислава Калоянова.

Според общинския съветник от „Продължаваме Промяната“ Бончо Григоров Бюджет 2024 не е балансиран, виждат се пропуски. Недостатък според него е, че няма предвидени средства за малките населени места, те са оставени на произвола на съдбата. Друг недостатък е, че не са предвидени средства за повишаване възнагражденията на работещите в общината. Поддържането на ниски възнаграждения при администрацията в много случаи насърчава корупционните схеми.

Няма да подкрепим бюджета, защото в него няма средства, заложени за модернизация на администрацията. По наше виждане инвестиционната програма отново няма да бъде изпълнена, тъй като сроковете са малки. За видеонаблюдение в общината също не са предвидени достатъчно средства, коментира Димитър Чорбаджиев от групата на „ПП –ДБ“.

Според председателя на ПК по бюджет и финанси в местния парламент и член на групата на ГЕРБ – Емил Христов Бюджет 2024 е балансиран, но труден. Труден е, защото приходите на общината непрекъснато намаляват. Ако преди няколко години те бяха 45% от общите приходи, в момента са 33%. Това затруднява много кмета, администрацията и Общинския съвет да изпълнява поетите пред гражданите ангажименти. Според Христов основно трябва да се мисли за финансова децентрализация.

„Време е тези 2% от доходите на гражданите, които отиват в държавния бюджет, да дойдат в местния бюджет. Тогава община Стара Загора ще има на разположение допълнителни близо 20 млн.лева.
Очаквам утре бюджета да бъде подкрепен от по-голямата част от политически представените групи“, коментира Емил Христов.

Коментари към новината

Още новини от Общество