Новини от област Стара Загора и България

Нова структура на общинска администрация ще гласува местният парламент на Стара Загора

Нова структура на общинска администрация ще гласува местният парламент на Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Промяна на структурата и числеността на общинска администрация в Стара Загора ще гласуват общинските съветници на предстоящото заседание на 13 февруари.
Предвидено е да се запази броят на зам.-кметовете през мандат 2023 г. – 2027 г. и при осъществяването на дейността си кметът на общината да се подпомага от 5-ма заместник кметове със следните функции: заместник-кмет „Устройство на територията, строителството и безопасност на движението” в лицето на арх. Мартин Паскалев, заместник-кмет „Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход” в лицето на Радостин Танев, заместник-кмет „Общинска собственост, здравеопазване и социални дейности” – Павлина Делчева, заместник-кмет „Култура и туризъм“ – Милена Желева, заместник-кмет „Образование и младежки дейности“ – Надежда Чакърова.
Спортът ще бъде на директно подчинение на кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Всеки един от заместник-кметовете, съобразно определените им функции се свързва с подчинените вътрешни структури в общинската администрация.
Дирекциите в общината остават 7.

Преструктурират се Дирекция „Финанси, бюджет и счетоводни дейности”, като Отдел „Местни данъци и такси“ се обособява в Дирекция „Местни данъци и такси“ с два отдела към Специализирана администрация.
Дирекция „Строителство и инвестиции“ в Дирекция „Строителство“, а Дирекция „Общински проекти и контрол по строителството“ в Дирекция „Общински проекти, безопасност на движението и контрол по строителството“.
Дирекция „Транспорт, чистота и екология“ се преобразува в Дирекция „Обществен транспорт, чистота, екология и озеленяване“, а Дирекция „Инвестиции и Европейски програми“ в Дирекция „Европейски програми и протокол“.
Създава се Отдел “Връзки с обществеността и протокол“, който ще бъде на подчинение на Дирекция „Европейски програми и протокол“.

В него ще работят 7 души, като основната задача е да се организират срещи, брифинги, пресконференции и други медийни изяви на кмета.
Дирекция „Финанси, бюджет и счетоводни дейности“ става 2 дирекции – Дирекция „Финанси, бюджет и счетоводни дейности“ и Дирекция „Местни данъци и такси“.
Общата численост на общинска администрация е 364 бройки.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество