Новини от област Стара Загора и България

Граждани излизат със собствен проект за любимо градско пространство в Стара Загора

Граждани излизат със собствен проект за любимо градско пространство  в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Група старозагорци, различни по професия и обединени от любовта към родния си град внасят в Община Стара Загора свое предложение за това как да се промени и да стане приятна за малки и големи техни съграждани улицата край вече съборена сграда на стария градски съвет.
Ентусиастите са обединени в Сдружение „С любов за Стара Загора“.
Всичко започна от този момент, в който разбрахме, че е възможно на това място да бъде изграден паркинг. Отидохме в общината и изразихме несъгласието си с тази идея.

Дадохме свое предложение как би могло да се организира пространството тук, разказва Ваня Таралежкова, която работи в близката пицария „ Amo“.
Да се използват рециклирани материали, прерийна растителност, да се постави компас в началото на уличката са част от плана на сдружението. Идеята е да се оползотворят паветата, останали от ремонта на улиците на Стара Загора след водния проект.
„Това ще бъде временно пространство, което ще се ползва от гражданите до момента докато се вземе решение как да бъде организирано и има готов архитектурен проект“ , обясняват ентусиастите.

Разработката е направена на доброволни начала от членове на групата „С любов за Стара Загора“ и е съобразена с новите климатични условия. Взаимствали сме идеи от организирането на подобни пространства в чужбина. Имаме подкрепата на деца от Стара Загора, обясни на импровизирана пресконференция днес Ваня Таралежкова.
Подкрепата си за гражданския проект е дал и кметът на Стара Загора Живко Тодоров.Той е обещал на своите съграждани съдействие за реализиране на идеята.

Имаме редица инициативи, а наша  единствената цел е  Стара Загора да стане по-добро място за живеене, обясни Антония Арабаджиева от Сдружение „С любов за Стара Загора“.
Оказа се, че ентусиасти има доста. Хората горят от идеи как да направят нещо добро за града си, казват от сдружението.

Коментари към новината

Още новини от Общество