Новини от област Стара Загора и България

ЦИЕС - Стара Загора вече извършва сертифицирани термографски обследвания

1010 05/02/2024 16:21 Икономика Бизнес
ЦИЕС - Стара Загора вече извършва сертифицирани термографски обследвания
Divident.€U Divident.€U

Обследването с термовизионна камера показва проблеми с изолацията на сградите, неизправности в електрическите уредби и потенциални опасности

Центърът за изпитване и европейска сертификация - ЦИЕС ЕООД, е една от първите регистрирани в България компании за обследване за енергийна ефективност на промишлени системи и сгради, с номера на удостоверенията съответно № 8 за промишлени системи и № 12 за сгради.

ЦИЕС - Стара Загора вече разполага и със Сертификат за термография I-во ниво, съгласно стандарта ISO 18346. "Това ни дава право да изготвяме и подписваме официални термографски анализи и доклади за обектите, обследвани с термовизионна камера", казва управителят на ЦИЕС - Стара Загора инж. Благовеста Шинева.

ЦИЕС използва термокамера FLIR Е54, която предлага необходимата разделителна способност и чувствителност за основно наблюдение на състоянието, електрическа/механична и сградна инспекция. Термичният детектор с размери 320 × 240 пиксела измерва точно температури до 650°C и създава ясни, живи изображения.

Повишаването на енергийната ефективност на сградите е с най-висок приоритет и инфрачервената термография значително допринася за постигането на тази цел. Обследването с термовизионна камера показва проблеми с изолацията на сградите. Това може да помогне на собствениците на сгради да спестят средства от сметки за енергия и да подобрят комфорта на обитателите на сградата.

Друго основно предимство на термографията, извършена от сертифициран термограф е възможността за откриване на неизправности в електрическите уредби (високо и ниско напрежение). Те може да носят значителен риск за безопасността, както и да причинят повреда на оборудването и да нарушат работните процеси.

Чрез локализиране на зони на прегряване в електрическите уредби, сертифицираният термограф идентифицира потенциални опасности, преди те да доведат до по-сериозни проблеми. Така се осъществява превенция срещу бъдещи аварии.

Коментари към новината

Още новини от Икономика