Новини от област Стара Загора и България

Експеримент с електронно сметосъбиране в старозагорски квартал предлагат от ПП-ДБ

Експеримент с електронно сметосъбиране в старозагорски квартал предлагат от ПП-ДБ
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Сметосъбиране в електронни контейнери с индивидуално заплащане на отпадъка да въведе принципа "Замърсителят заплаща", предлага общинския съветник Магдалена Овчарова

Общинският съветник от коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" Магдалена Овчарова внесе предложение до кмета на Стара Загора Живко Тодоров за осъществяване на пилотен проект за модерно сметосъбиране в някой от старозагорските квартали. Идеята е за определен период от време в този квартал да се приложи принципа "Замърсителят заплаща" и да се приложи някоя от модерните системи за отчитане и заплащане на изхвърления отпадък, каквито действат в развитите европейски страни.

Прилагането на такива системи от Община Стара Загора обаче изисква "нов подход при събирането, обработването, извозването и таксуването на отпадъците, респективно нови иновативни решения за измерване на количеството отпадък от едно домакинство", посочва Овчарова в предложението си. Според нея таксуването по „брой ползватели на услугата“, както е в момента, не може да даде желания ефект. "Отчитам, че изчисленията, базирани на тази основа биха могли да се въведат бързо, но са изключително неточни, което не кореспондира с духа на принципа „Замърсителят плаща“.

Магдалена Овчарова

Според Магдалена Овчарова по-справедливо заплащане на сметосъбирането може да се постигне като битовият отпадък се отчита и плаща индивидуално чрез иновативни решения за индивидуално таксуване.

Овчарова посочва няколко варианта, които община Стара Загора би могла да приложи в експериментален проект, който да покаже тяхната ефективност.

Първото техническо решение може да бъде въвеждането на система за ползване на платени торби за смет с различен обем и цена, в която се включва събиране, обработване и изхвърляне на отпадъка. "Плюсове на тази система са, че лесно се внедрява. Минуси – потенциално незаконно изхвърляне, фиксиран размер, евентуална възможност за фалшифициране на торби", посочва в предложението си Магдалена Овчарова.

Друго модерно техническо е въвеждането на система, базирана на контейнери с електронна идентификация. "При отварянето си, капаците на контейнерите отчитат обема на отпадъка. Контейнерите се отварят с индивидуална карта с чип, която отчита и натрупания обем изхвърлен отпадък, а чрез приложение в телефон, може да се следи таксуването и натрупаната индивидуална сметка. Системата отчита степента на запълняемост и изпраща сигнал за извозване на отпадъка", посочва общинската съветничка в предложението си до кмета.

Трети вариант е да се внедри система, базирана на измерване на тегло на битовите контейнери. Идеята е точното измерване на теглото на контейнерите да се извършва при изхвърлянето им посредством система от сензори за динамично измерване, монтирана в сметосъбиращата техника. В този случай всеки контейнер трябва да се се инвентаризира посредством RFID таг.

"С последните две решения се осигурява въвеждане на индивидуални партиди за гражданите и пълна видимост над целия процес по сметосъбиране. На база на събраните данни процесите могат да бъдат оптимизирани, което ще доведе до намаление на разходите и проактивно разрешаване на проблеми. Не на последно място системата позволява да се въведат нови и иновативни начини за таксуване", се казва в предложението.

В него Магладена Овчарова предлага на Община Стара Загора да събере данни за ефективността на „Системата базирани на контейнери“ или на „Системата базиране на измерване на теглото на контейнерите, като внедри една от тях или и двете в пилотен проект за конкретен квартал на град Стара Загора или в малко населено място.

Според нея "анализът на събраните данни ще създаде основа за оптимизиране на разходите, като в същото време Община Стара Загора ще е направила конкретна крачка в прилагане на принципа „Замърсителят плаща“, който по закон трябва да бъде приложен до края на 2024 г.

Коментари към новината

Още новини от Общество