Новини от област Стара Загора и България

Над 255 млн. лева е проектът за бюджет на община Стара Загора за 2024 г.

966 26/01/2024 10:04 Икономика Бизнес
Над 255 млн. лева е проектът за бюджет на община Стара Загора за 2024 г.
Divident.€U Divident.€U

На публично обсъждане бе представен проектът за Бюджет 2024 година, предстои гласуване в ОС

„Бюджетът, който виждате е балансиран, но най-важното е, че е съобразен с приходите и разходите. Както всяка година, кметът Живко Тодоров и Общинска администрация се съобразяваме с това, което е възможно и се подхожда отговорно. В тазгодишния проект ще видите разликата с предходната година и това, че той е по-голям. Немалка част от него е от държавно делегирани дейности, като съотношението е 1:3“, това обяви по време на обсъждането зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев. От думите му стана ясно още, че с увеличението на минималната работна заплата, от началото на тази година, се оказва голямо влияние в разходната част - близо 4 млн. лв повече са необходимите средства за покриване на нуждите. Радостин Танев припомни и приоритетите за 2024 година. „Град - привлекателен за инвеститори, модерна и развита инфраструктура, с възможности за правене на бизнес, прилагане на мерки за подобряване на зелената система и опазване на околната среда, осигуряване на подобрения и надграждане в сферата на образованието. Акцент в работата на екипа на кмета на общината ще бъдат още сигурност за децата, младежта и възрастните хора, богата културна програма със съвременни фестивали и събития в обновена среда, възможности за спорт и ползотворно свободно време в поддържани спортни бази, инвестиции за осигуряване на все по-добра среда в системата от социални услуги за местната общност, ремонт на улици, читалища, пенсионерски клубове и други сгради за обществено ползване в малките населени места, както и по-добро здравеопазване с възможност за превенция“. Танев подчерта, че мащабните проекти, заложени за тази година, са подкрепени от държавата.

Цанка Ганева, директор на Дирекция „Финанси, бюджет и счетоводни дейности“ на Община Стара Загора, представи основните параметри на Проектобюджета за 2024г. „Искам да поясня, че това все още е един документ, по който ние продължаваме да работим. Имаме още три календарни и два работни дни, докато бъде внесен в Общинския съвет, а срокът за предложения по него изтича 26 януари“, каза Цанка Ганева.

„Общата рамка на предложения бюджет за 2024 г. възлиза на 255 237 216 лева, като 4 282 417 лева са от Европейски програми. За държавни дейности сумата е 168 749 514 лева, а за местни дейности - 78 425 540 лева и 3 780 445 лева за дофинансиране на държавни дейности с местни приходи. Текущият бюджет е близо 225 млн. лв., а Капиталовият е малко над 25 млн. лв. В приходната част на проекта за Бюджет 2024 са отразени размерите на бюджетните взаимоотношения между централния бюджет и бюджета на Община Стара Загора за 2024 г., определени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. и очакваните постъпления от общинските данъчни и неданъчни приходи. В разходната част за делегираните от държавата дейности са планирани средства за трудови разходи, издръжка и капиталови разходи, при спазване на изискванията на ЗДБРБ за 2024 г. и указанията на Министерство на финансите. В плана за разходите, в частта за делегираните от държавата дейности, са разпределени всички средства, определени по Единни разходни стандарти. При прогнозиране на разходите за местни дейности е направена максимално реалистична преценка на база действаща нормативна база, размер на минималната работна заплата, размер на очакваните собствени приходи и предложенията направени от общинските структурни звена, второстепенни разпоредители с бюджет, неправителствени организации, граждани и общински съветници“, поясни Ганева.

„Приходи за делегирани държавни дейности са 168 749 514 лв, общата субсидия за държавно делегирани дейности е 147 199 769 лв, като от тях 360 604 лв неданъчни приходи, 3 027 039 лв капиталова субсидия и 17 754 123 лв операции с финансови активи и пасиви. Приходите в местната дейност предвиждаме да възлизат около 82 млн. лв – от тях обща изравнителна субсидия за местни дейности 7 620 500 лв, капиталова субсидия 2 847 861 лв, операции с финансови активи и пасиви 20 183 077 лв, а дълговото финансиране е показано със знак минус ( -9 890 382 лв ), тъй като на този етап не предвиждаме Община Стара Загора да има нов дълг, разбира се - ако това се наложи, ще бъде съобразено със Закона за общинския дълг, предварително публично обсъждане и т.н“, допълни Цанка Ганева.

Като акценти в инвестиционната програма на Общината за 2024 година се открояват реконструкция на улична мрежа, благоустрояване на междублоково пространство в кв. "Казански" и реконструкция и рехабилитация на път IV 66037 село Калояновец и село Ловец. Предвижда се реконструкция, благоустрояване и подобряване на физическата среда на ул. "Св. Княз Борис", от ул. "Св. Отец Паисий"/бул. "М. М. Кусев" - етап II, както и реконструкция, благоустрояване и подобряване на физическата среда на ул. "Граф Игнатиев" от ул. „Д. Наумов"/бул. "Св. П. Евтимий".

Част от инвестиционната програма са и паркоустрояване, благоустрояване и подобряване на физическата среда на парк "Пети октомври" и парк "Александър Стамболийски". Предвидени са средства за реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност за сградата на ОУ "Самара" и основен ремонт на ДГ № 66 "Детски рай". Общината е подала и документи за финансиране на проекти пред Министерството на образованието, част от които е изграждане на нова детска градина в кв. „Железник“. Детското заведение е предвидено да бъде с капацитет от 100 места.

Инвестициите, финансирани със средства на Европейския съюз, включват проектите „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“, "ММЦ-Мисли локално, действай глобално", "Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в Общините в България ", “Предоставяне на комплексни грижи в ранна детска възраст в Община Стара Загора“ и Ремонт и рехабилитация на общежитие към Спортно училище "Тодор Каблешков", гр. Стара Загора.

На представянето и обсъждането на проекта за Бюджет 2024 г. присъстваха още зам.-кметовете на Община Стара Загора Надежда Чакърова и Павлина Делчева, временно изпълняващият длъжността главен архитект на Общинска администрация арх. Николай Василев, ръководители и представители на дирекции и отдели, общински съветници, членове на партийни и обществени организации, граждани и медии.

Коментари към новината

Още новини от Икономика