Новини от област Стара Загора и България

Винарската компания от чирпанското село Могилово

„Мидалидаре“ започна производство на вина в Нова Зеландия

7341 23/01/2024 13:50 Икономика Бизнес
Мидалидаре  започна производство на вина в Нова Зеландия
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

 „Мидалидаре  Естейт“  започна производство на вино в Нова Зеландия. Тя придоби под наем за срок от 6 години два лозови масива – единият е в региона Марлборо, където се отглежда сорта Совиньон Блан, а вторият в Централно Отаго, известен като премиум  регион за сорта Пино Ноар.

Гроздето от двете лозя се преработва във винарната „Алън Скот“ в регион Марлборо – популярна дестинация за любителите на винения туризъм в Нова Зеландия.

Винарна Алън Скот, Нова Зеландия

В чужбина „Мидалидаре Естейт“ регистрира фирмата си „Мидалидаре Нова Зеландия“, в която  работят двама служители. По време на гроздобера екип от българската компания начело с управителя на „Мидалидаре Естейт“ Александър Алексиев се грижи професионално за реколтата.  

Първата реколта на „Мидалидаре“ в Нова Зеландия е през изминалата 2023 г. Плановете през настоящата година включват увеличаване на наетите площи с лозови масиви 2,5 пъти.

Защо в Нова Зеландия?  Това е една бизнес идея, която се роди още преди  ковид пандемията, разказва Алексиев и допълва, че всъщност да придобиеш лозя под каквато и да е форма и да започнеш производство на вино в Нова Зеландия не е лесна работа. Договорът за наемането на двете лозя под наем „Мидалидаре Естейт“ сключва през 2022 г.

Александър Алексиев сред лозовия масив в Марлборо

„За реализиране на бизнес идеята си избрахме премиум микро региони в Марлборо и в Централно Отаго, защото като винари вярваме, че това място е подходящо за производство на хубаво вино. Лозарството в Нова Зеландия е на много високо ниво. В голяма степен то е подпомогнато от държавата. Тя помага на университетите, субсидира научната работа, изследователската част. Всичко е добре регулирано със закони“, разказва Алексиев.

Във всеки един регион по света, всяко едно лозе има своя специфика. „Ние, като винари, познаваме  добре спецификата в Нова Зеландия - тероара, спецификата на винопроизводството, имаме приятели там. Затова сме на това място, допълва управителят на „Мидалидаре Естейт“.

Интересното за Централно Отаго е, че е най-близкият до Южния полюс значим винен регион в света. Това е мястото, в което изключително добре се проявява характера на сорта Пино Ноар.

Централно Отаго има много специална земя за производство на вино. Новозеландските вина са доста популярни в България, въпреки че вносът на вино от Централно Отаго у нас е сравнително ограничен.

Марлборо е регион с три подрегиона и огромно разнообразие на почви, климат, различни стилове на винарство. В този регион лозето на „Мидалидаре“ се намира доста близо до океана, но без да граничи с него. Масивът лежи край брега на река, която води началото си от глетчер. „Водата, която се използва за лозарството, е вода от глетчера, която лозовото стопанство може да ползва като годишна квота, взета от държавата. Цялото лозе е заобиколено от хълмове, което прави микрорайон в микрорайона. От него произвеждаме вино сингъл винярд. То съдържа близо 100 % плод от това лозе“, обяснява управителят на „Мидалидаре Естейт“. Първата реколта  на „Мидалидаре“ от Нова Зеландия е от 26 000 бутилки Совньон Блан.

Основната цел на проекта на „Мидалидаре“ в Нова Зеландия е вино за експорт. В същото време покрай проекта в чужбина, компанията още повече ще популяризира виното, което произвежда в България.

Новозеландското вино на „Мидалидаре“ предизвика интереса на големи европейски дистрибутори. Компанията вече изнася първите количества за Белгия, Холандия, Англия, Австрия, Германия, Япония, Корея и САЩ.

Плановете на „Мидалидаре“ през настоящата 2024 г. са свързани основно с разширяването на производството на вино в Нова Зеландия. В по-далечно бъдеще компанията планира да стигне и дори да задмине производството на вино в България. Средногодишно „Мидалидаре Есейт“ преработва около 1 милион килограма грозде във винарната си в село Могилово.

Винарната вече представи на пазара виното си Midalidare New Zealand Marlborough Sauvignon Blanc, създадено от винарския екип на „Мидалидаре“ от грозде, отгледано и винифицирано в Марлборо.

Пенливо вино и рок фест  От 2014 г. Мидалидаре започна преработката на грозде за производство на пенливо вино, а през  2018 г. излезе за първи път на пазара с него.

През 2022 г. „Мидалидаре Естейт“  реализира мащабна инвестиция във винарната в Могилово, насочена към преработка на плод за пенливо вино по традиционен метод.

Компанията създаде отлични условия за винен туризъм във винарната си в село Могилово. За няколко години екипът успя да преобрази селото и да го направи желано място за инвестиция в жилищни имоти.

Винените турове във винарната  са на високо ниво.  Голям дял за увеличаване на туристите има и рок фестът, който всяко лято събира хиляди фенове от цял свят, жадни за срещи със звездите на световната рок музика и хубаво българско вино.

И тази година винарната в Могилово ще събере почитатели на рок музиката в дните между 12-14 юли. В Могилово ще пристигнат легендите Дийп Пърпъл, Аксепт, Саксън и още много банди. От „Мидалидаре Естейт“ отчитат, че през миналата година посетителите на фестивала са били над 45 000 души за трите дни.

Коментари към новината

Още новини от Икономика