Новини от област Стара Загора и България

Откриха модерно общежитие към компютърната гимназия в Стара Загора

Откриха модерно общежитие към компютърната гимназия в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Инвестицията в образователния комплекс в Стара Загора надхвърля 4,2 млн. лева

Официално откриха новото общежитие към ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ в Стара Загора. Добре обзаведени битови стаи с удобни места за учене, многофункционална образователна зала с над 180 места, уютна зона за хранене, са само част от удобствата, които предлага новата сграда.

Тя е част от комплекс образоввателна институция от ново поколение, която не отстъпва по нито един показател на подобни институции в Европа, каза в приветствието си към присъстващите зам.-кметът на Стара Загора Надежда Чакърова.

 

Надежда ЧакъроваПрофесионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора беше открита през 2020 г. Преустроено и модернизирано беше бившето Първо основно училище в Стара Загора, като с инвестиция от над 2 млн. лева бяха създадени модерни условия за обучение в училищната сграда.
С изграждането на новото общежитие направените до момента инвестиции в учебното заведение надхвърлят 4,2 млн.лева.

От 2021 г. гимназията е със статут на иновативно училище. В нея се обучават 261 ученици в 10 паралелки по специалностите приложно програмиране, системно програмиране, компютърна графика и програмиране на изкуствен интелект. Сред учениците, които ще ползват удобствата на новото общежитие е осмокласничката Цветана Овесникова, която е дошла от София в Стара Загора, за да учи програмиране на изкуствен интелект.

Приветствие към присъстващите гости отправи бившият образователен министър и настоящ председател на Комисията по образование към НС и депутат от Старозагорски регион Красимир Вълчев.

Красимир Вълчев

„За мен е голяма радост да видя завършен този проект – това е не само проект за изграждане на модерно училище, а много повече. С тази образователна институция, ние имаме възможност през следващите десетилетия да бъдем в крак с всички мащабни дигитални трансформации. Развитието на един град през следващите години до голяма степен ще зависи от това дали ще бъде център на технологиите.
Даваме предпоставка на младите хора, които учат тук, да останат в Стара Загора, да продължат обучението си в Тракийския университет, да създадат работни места, децата им да учат тук. Създаваме възможност Стара Загора да бъде един от петте града с най-високо технологично развитие“, каза Вълчев.

 

На откриването на модерната сграда присъстваха зам.- областният управител Теодора Нончева, председателят на Общинския съвет Ивета Лазарова, зам.-кметовете Радостин Танев, арх. Мартин Паскалев, Павлина Делчева, началникът на РУО в Стара Загора Милена Йолдова, доц.д-р Емил Славов - зам.-ректор на Тракийския университет, доц. Неделина Костадинова, генерален секретар на университета, общински съветници и граждани.

Коментари към новината

Още новини от Образование