Новини от област Стара Загора и България

Сириец ще лежи 1 година в затвора за незаконен превоз на мигранти

Сириец ще лежи 1 година в затвора за незаконен превоз на мигранти
Divident.€U Divident.€U

Почти двойно са досъдебните производства за подпомагане на мигранти, образувани от Районна прокуратура Стара Загора

През миналата 2023 година в Районна прокуратура – Стара Загора са наблюдавани 114 нови досъдебни производства за подпомагане на мигранти да преминат незаконно през страната.
За сравнение през 2022 г. тези дела са били 78, а през 2021 г. - 11. От наблюдаваните в Районна прокуратура-Стара Загора досъдебни производства в съда са внесени 113 дела, по които обвиняеми са 126 лица.

По едно от досъдебните производства съдът е наложил на 20-годишния сирийски гражданин М.Т. наказание от 1 година лишаване от свобода за подпомагане на незаконни мигранти, глоба в размер на 5000 лева, както и парична санкция от 9350 лв., която е равностойността на използвания лек автомобил.

На 10 септември 2023 г. на първокласен път в община Казанлък М.Т. бил уличен, че с лек автомобил „Хюндай“ противозаконно превозва 14 граждани на Сирия - всички мъже. Престъплението е извършено повторно.

М.Т. е бил задържан от наблюдаващия прокурор за срок до 72 часа и му е била определена и мярка за неотклонение „задържане под стража". В случая средството за извършване на престъплението - лек автомобил, марка „Хюндай“, не е било собственост на М.Т. Автомобилът е оценен с пазарната стойност от 9350 лв. и е присъдено плащането му в тежест на осъдения.

М.Т. е признал вината си. Досъдебните производства за подпомагане на мигранти да преминават незаконно през страната през 2023 г. в Районна прокуратура-Стара Загора са приключили в срок и извършителите са предадени на съд.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред