Новини от област Стара Загора и България

Откриха още две уголемени фигури на антични пластики пред РИМ - Стара Загора

913 19/01/2024 08:12 Култура Изложби
Откриха още две уголемени фигури на антични пластики пред РИМ - Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Две нови фигури - реплики на археологически находки от музей "Неолитни жилища" в Стара Загора, бяха експонирани в парковото пространство между Регионалния исторически музей и Художествената галерия. Те допълват експозицията с поставени на същото място през 2022 година уголемени фигури на два други експоната от колекцията на РИМ - Стара Загора.

Авторът Цветан Четъшки до фигурите си

Новите фигури са с мащаб 10:1 спрямо оригиналите, изработени са от стъклопласт от художник-фотографът Цветан Четъшки и се експонирани по проект на арх. Иван Иванов, който обясни, че на това място в миналото е бил градският площад. Фигурите в оригинал са високи едва около 10 см. Сега всеки може да се снима до уголемените им копия, които са високи над метър. От музея се надяват, че по този начин гостите и жителите на Стара Загора ще бъдат провокирани да посетят експозициите и да се запознаят с историята на оригиналите.

Новите две фигури бяха официално открити от зам.-кмета по култура, туризъм и младежки дейности Милена Желева и директора на Регионалния исторически музей Петър Калчев. В събитиего се включи и зам.-кметът по образование Надежда Чакърова, членът на постоянната комисия по култура в ОбС Дарин Петков и голяма част от служителите в историческия музей. По този начин бе завършена композицията и концепцията, представяща експонати от музея в уголемен размер, подходящ за снимки и провокиращ търсене на повече информация за историята на експонатите.

 

„С днешното събитие продължаваме инициативата ни от 2022 г., когато по Програмата за туризъм на Община Стара Загора бяха направени и поставени тук първите две копия на фигури от музей „Неолитни жилища“. Сега надграждаме идеята и представяме още две от тях“. Това сподели в началото ресорният зам.-кмет на Стара Загора Милена Желева.

Двете нови фигури изобразяват артефакти от Ранен халколит (нач. на V хил. пр. Хр.) и Късен халколит (края на V хил. пр. Хр.).

Локацията е много подходяща, защото сме в културния център на нашия град – между Регионалния музей, Художествената галерия, Държавна опера и Драматичен театър „Гео Милев“. Стара Загора има изключително богата колекция от праисторическа пластика, показваща сложния и интересен свят на древните земеделци, обитавали нашите земи, обясни директорът на музей Петър Калчев. "Чрез тези изделия днес разбираме техните представи за света, за необятното, за един модел, отдалечен от нас, но същевременно интуитивно го откриваме посвоему в техните фигури“.

„Идеята ни при реализирането на тази експозиция е да допълним композицията с другите два експоната – уникални глави. Едната е открита при селищната могила край язовир „Чаталка“, изобразяваща богиня, заемала високо място в божествената йерархия. Другата е намерена край село Диня и също е уникална по рода си – представлява жрец в транс и унес, вероятно Бог-небе. На главата има превръзки от бяла и червена материя. Ясно се виждат зъби, нос и фини детайли – пластиката заслужава да бъде показана на широката аудитория“, даде подробности Петър Калчев.

„Технологичният процес по изработване на репликите включи дигитална 3D възстановка, по която след това направихме увеличените копия. Винаги е много интересно, когато вникне човек в детайлите на даден артефакт, когато работи отблизо с него. Всеки поглед му носи различно възприятие. Първите две фигури предизвикаха интерес, вярвам, че и с тези ще бъде така“, каза авторът Цветан Четъшки. 

„Благодаря ви за енергията и труда, които вложихте. Нямаше да успеем да реализираме това начинание без подкрепата на Регионалния исторически музей. Надяваме се да стимулираме интереса на жителите и гостите на нашия град да посетят музей „Неолитни жилища“ – защото той е своеобразна перла сред културно-историческите ни обекти. Експозицията тук допринася за рекламата на Стара Загора като град с хилядолетна история“, обърна се към тях зам.-кметът Милена Желева. Тя допълни, че тепърва пространството около „Неолитни жилища“ ще става все по-привлекателно.

„Това е емблематично място на духа, на културата, на живота в града ни. От тук искаме да провокираме любопитството на младите да опознаят по-добре Стара Загора, за да е градът жив в техните сърца, независимо от новото и модерно време, в което растат младежите“, сподели и зам.-кметът Надежда Чакърова по време на откриването.

Част от събитието днес бяха още началникът на отдел „Туризъм“ на Община Стара Загора Маргарита Крумова със своя екип, както и представители на културната общност в града.

Коментари към новината

Още новини от Култура