Новини от област Стара Загора и България

Васил Щонов: ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 е най-ефективната централа в България и продължава работа

12212 16/01/2024 18:22 Икономика Енергетика
Васил Щонов: ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 е най-ефективната централа в България и продължава работа
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

- Господин Щонов, ще продължи ли работата си ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ след изтичането на договора с НЕК през февруари тази година?

- Няма друго решение освен това да продължим работата си. След като изтече договорът ни с НЕК през февруари 2024 г., излизаме на пазара и продължаваме да работим на пазарен принцип, когато цените на електроенергията са по-високи от нашите разходи. Когато цените са по-ниски от нашите разходи, и ако не сме се хеджирали успешно в чужбина, няма да работим.

Имаме добри очаквания за представянето си на свободния пазар по няколко причини. На първо място, нашите разходи са по-ниски от тези на другите централи, както по отношение на променливи, така и по отношение на общи разходи, които включват и фиксираните разходи за хора и поддръжка. Себестойността на нашата електрическа енергия е с 10 - 25 лева на MWh по-ниска от тази на ТЕЦ „Марица изток 2“ и на ТЕЦ AES Гълъбово. Централата ни е най-ефективната в комплекса „Марица изток“.

- Каква конкретно е себестойността на ел. енергията, произведена от централата?

- Себестойността на нашата продукция е 125 евро на MWh. За сравнение, на ТЕЦ „Марица изток 2“ себестойността е 130 евро на MWh, а на останалите централи близо 140 евро на MWh, при текущата цена на въглеродните емисии от 75 евро/тон. Ако цените се качат над 125 евро на MWh, ние ще работим и то ще бъдем значително преди останалите две централи.

- Имате ли притеснения за излизането си на свободния пазар?

- Очакваме да има справедлив пазар за всички централи в България. Оптималният подход, за да продължи да съществува индустрията в България, е държавата да помогне на трите големи въглищни централи по малкотоест, да има плащания за капацитет. Това е възможно. Говорим за сравнително малки плащания за капацитет, така че през следващите години да осигурим стабилност на енергийната система. Механизмът за капацитет трябва да се въведе пропорционално и еднакво за всички централи, които спазват екологичните норми. Притесненията ни идват от това, че държавата може да измисли някаква помощ за ТЕЦ „Марица изток 2“ или пък централата да продължи да си работи на загуба. Тогава няма да има справедлив пазар и потребителите на електроенергия ще плащат повече.

- Означава ли това, че ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ ще работи до края на годината на по-нисък капацитет?

- През 2022 г. всички централи имахме рекордни резултати. Въглищните централи в България произведоха 20 тераватчаса нетна електроенергия през 2022. През 2023 г. въглищните централи произведоха под 11 тераватчаса електроенергия. Очакванията за 2024 г. са да се произведат общо 6 тераватчаса от въглища за цялата година, главно заради по-топлото време, ниската цена на газа и намаленото индустриално производство.

Ако тенденциите се запазят същите – евтин газ и внос на електроенергия произведена от газ от Гърция и Румъния, тогава ще има нужда само от една централа в България с големината на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Това обаче се нарича краткосрочно мислене и не взема предвид стабилността на енергийната система.

Изникват въпросите: Какво ще стане, ако дойде тежка зима? Ако икономиката расте по-бързо от очакваното? Ако цената на газа се повиши или ако някой от реакторите на АЕЦ Козлодуй излезе в по-дълъг ремонт? Гарантирането на сигурността на енергийната система и енергийната независимост на България е въпрос на политика, която е в компетенциите на Министерството на енергетиката.

- Основният въпрос, който вълнува хората, работещи при Вас, е ще запазят ли работните си места?

- Очаква се, както казах, да работим по-малко. По тази причина на първо място ще намалим разходите за поддръжка на централата, и особено разходите към външни фирми, и ще се стараем да запазим позициите на служителите. Ако цените продължат да падат и няма подкрепа от държавата с цел гарантиране сигурността на системата, може да бъдем принудени да затворим част от централата. На този етап, нашата цел е да убедим държавата да гледа на енергийната сигурност на България в дългосрочен план и да стимулира най-ефективните централи (като ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“), а не да разглеждаме съкращения на персонала.

- Каква е Вашата преценка като специалист в енергетиката – прекалено високи ли са разходите на въглищните централи?

- Разходите на централите за въглища, варовик и други консумативи са много ниски, около 30 евро на мегаватчас. Това е по-евтино от слънчевата и от вятърната енергия. Проблемът е цената на въглеродните емисии, които добавят още 95 евро на мегаватчас. Тъй като въглищните централи отделят 4 пъти повече въглероден двуокис от газовите централи, това повишава цената неимоверно много. Ако цената на газа продължи да бъде толкова ниска, колкото е в момента, ние ще внасяме ток, произведен в газови централи в Гърция и Румъния, и за въглищните централи не би имало никакво бъдеще, нито в България, нито в чужбина. Ако цената на газа се повиши на европейските борси, тогава въглищата ще бъдат конкурентоспособни.

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е най-ефективната централа в България. Модернизирана е, отделя съвсем малко вредни емисии и защо да затваряме? Ако се появи пазар, ще работим със сигурност. Тогава ще бъдем с резултати пред ТЕЦ „Марица изток 2“ и ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“.

- Ще могат ли фотоволтаиците през следващите години да заместят в енергийния микс въглищните централи?

- Въглищните централи не могат да бъдат заместени от зелена енергия. Единственото, което може да ги замести, са газовите централи. Дори допълнителни инвестиции в ядрена енергия не са достатъчни, защото ядрените реактори нямат тази гъвкавост, която е нужна, за да се балансират възобновяемите източници. Ако България иска да бъде енергийно независима като държава, трябва да помага на въглищните централи дотогава, докато се построят големи газови мощности. Друг вариант няма.

- В стария Национален план за възстановяване и устойчивост имаше предвидена газова централа, но тя беше отхвърлена. Защо?

- Тогава имаше достъп само до руски газ, през една тръба, и цената беше висока и непазарна. В момента обаче нещата стоят по друг начин. Имаме газова връзка с Гърция, с Турция, достъп до газ. Ние, като американска компания, не разчитаме на руски газ, а на тръбен такъв от Азербайджан или втечнен газ. Вече има разнообразен достъп до газ, от 3 независими източника, тръби, по които може да дойде. Освен това цената на газа е три пъти по-ниска, отколкото беше преди година и се очаква да продължи да бъде ниска.

- Собствениците на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ биха ли инвестирали в газова мощност?

- Да, разбира се. Проблемът обаче е, че ако в момента започне да се строи газова мощност, тя ще бъде готова след 4 години и не е ясно колко години ще може да работи, преди ЕС да реши да затвори и газовите централи. Много е трудно да се инвестира в централа, която има прогнозен живот от 25 години, а може да се окаже, че ще бъде използвана само 10 или 15 години. Именно тук е пак ролята на държавата, да създаде инвестиционен климат за нова голяма и ефективна газова централа, която ще експлоатира 10-15 години и ще позволи устойчиво развитие на възобновяемите източници на електроенергия. Надяваме се да срещнем разбиране по този стратегически въпрос, иначе ще се превърнем в нетни вносители на електроенергия и ще има голяма волатилност на цените за бизнеса.

- Подали сте четири инвестиционни предложения в Министерство на енергетиката във връзка със средствата по Фонда за справедлив преход. Какво представляват те?

- Ние сме в бизнеса, за да генерираме ел. енергия. Дали това ще бъде от слънчеви централи, батерии, изгаряне на отпадъци или газ - няма значение. Затова сме подали и четирите инвестиционни предложения. Нито едно от тези инвестиционни предложения, с изключение на фотоволтаиците, не работи без помощ от Фондовете за справедлив преход. Батериите за съхранение на енергия са прекалено скъпи без субсидии, особено ако са раздробени в много малки проекти, където не може да се постигнат добри цени от доставчиците поради липса на обем (scale). Същото се отнася и за газовата инфраструктура, както и за инсталацията за изгаряне на отпадъци.

Интервю на Сашка Панайотова, Divident.EU:

Визитка:

Васил ЩоновВасил Щонов е роден на 25 април 1972 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Английската езикова гимназия в гр. Пловдив. През 1995 г. завършва Университета на Пенсилвания в САЩ с дипломи бакалавър на науките по електронно инженерство и финанси, а от 1999 г. е магистър по бизнес администрация от Масачузетския Технологичен Институт (MIT).
До 2004 г. работи в САЩ като инвестиционен банкер в областта на енергетиката и технологиите и като консултант по управленски въпроси. През 2004 г. основава офиса на международната консултантска фирма "МакКинзи" в София, където работи до 2009 г., главно в банковия сектор, енергетиката и телекомуникациите. От 2010 г. до 4 август 2014 г. заема поста Директор "Маркетинг и стратегии" в кабелната компания "Близу". Той е служебен министър на икономиката и енергетиката във второто служебно правителство, назначено от Росен Плевнелиев на 5 август 2014 година. От 10 май 2023 г. Васил Щонов е изпълнителен директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

За централата:

ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 беше модернизирана през 2009 г. със 700 млн. евро. Тя сключи 15-годишен договор за задължително изкупуване на тока и от НЕК, която е съакционер в проекта с 27 на сто. Останалият дял е на листната на лондонската борса компания „КонтурГлобал“, която през май 2022 г. беше купена от американския инвестиционен фонд „Кей Кей Ар“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика