Новини от област Стара Загора и България

Общинският съвет в Казанлък отмени решението за фотоволтаичен парк край Кънчево

1465 16/01/2024 11:08 Общество България
Общинският съвет в Казанлък отмени решението за  фотоволтаичен парк край  Кънчево
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Общинският съвет в Казанлък единодушно отмени решението за даване на предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж в село Кънчево върху имот, общинска собственост на "Джи Ейч Проект".  Това стана на извънредно заседание тази сутрин.
„Разочаровн съм като инвеститор, най-вече от факта, че определени политически лица използваха страховете на хората и им наговориха куп неистини“, коментира за Dividentt.ЕU представителят на инвеститорите от фирма Джи Ейч Проект ООД Христомил Рахманлиев.

Решението за изграждане на фотоволтаичен парк в Кънчево предизвика вълна от недоволство сред жителите на селото, както и протести в Кънчево и Казанлък, които бяха подкрепени от народните представители от Възраждане Искра Михайлова и Даниел Проданов.
В петък казусът бе разгледан и в Народното събрание по предложение на депутатите на Възраждане.

Предложението за отдаване на общинската земя за строеж бе гласувано от Общинския съвет в Казанлък през месец декември, а основното притеснение на протестиращите са свързани с негативното влияние на тези централи върху хората, земята и животните.
То бе върнато за преразглеждане от областния управител на Стара Загора с мотива, че е незаконосъобразно, а преди седмица жителите на Кънчево изразиха недоволството си в центъра на селото. Според протестиращите, с построяването на централата и със заграждането на терена ще бъде възпрепятстван достъпът до гората на туристи, коли на пожарната и горски служители.

„Днес решението бе единодушно отменено от Общинския съвет на Казанлък, тъй като според юристите на общината то е незаконосъобразно. Имаме притеснения обаче, че то ще бъде променено и отново ще бъде гласувано“, коментира общинския председател на Възраждане в Казанлък и общински съветник Димитър Пашев.

„ Имам партньори в тази инвестиция. Предстои да се съберем и да решим какво ще направим от тук нататък. Моето лично мнение е, че Кънчево губи ако инвестицията не се реализира на територията на селото. Възможно е да инвестираме на  друго място в региона или страната“, каза инвеститорът Христомил Рахманлиев. Напомняме, че предвидените средства за изграждане на фотоволтаичната централа възлизат на 50 – 70 млн. евро, а зад инвестиционното намерение стоят няколко банкови институции.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество