Новини от област Стара Загора и България

Кметът на Чирпан: Ще търсим помощ от държавата при втория етап на саниране по ПВУ

8735 15/01/2024 15:45 Общество България
Кметът на Чирпан: Ще търсим помощ от държавата при втория етап на саниране по ПВУ
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Община Чирпан е единствената в България без нито един саниран жилищен блок

Община Чирпан ще търси помощ от държавата при кандидатстване за жилищно саниране във втория етап по ПВУ, в който, за разлика от първия етап се изисква 20% съфинансиране от страна на собствениците на жилища.
„Смятаме, че е непосилно за голяма част от хората в Чирпан да платят тези пари, още повече, че за да кандидатстват в първия етап, хората инвестираха немалко пари от себе си за паспортизация на сградата“, коментира пред Divident.EU кметът на Чирпан Ивайло Крачолов. Той смята, че държавата би могла да плати сумата, която се изисква за съфинансиране по проекта във втория му етап. Този въпрос е бил поставен и обсъден  на заседание в Националното сдружение на общините в Република България.

Напомняме, че нито един от кандидатстващите 8 жилищни блока за саниране в Чирпан не беше одобрен на първия етап. Община Чирпан е единствената в страната без саниран жилищен блок до момента.
„Целият ми екип положи усилия, за да убедим хората в Чирпан да се включат и да кандидатстват по първия етап за саниране по ПВУ. И осемте ни сгради, които кандидатстваха обаче са в резервния списък“, допълни Крачолов.

От Камарата на енергийните одитори съобщиха, че в много общини количествено-стойностните сметки, правени от общинска администрация не съответстват на предписаните бюджети като мярка за енергийна ефективност от одиторите.
„Това твърдение категорично не се отнася за Чирпан! Екипът, който правеше количествено-стойностните сметки във връзка с жилищното саниране е същият, който работи по одобрените ни вече проекти за саниране на образователна инфраструктура в общината, за саниране на Историческия музей и на сградата на Община Чирпан, където получихме максимални точки. Нашите хора са компетентни и имат отлична подготовка", допълни кметът.

Община Чирпан е изпратила протестно писмо във връзка с първия етап на програмата за жилищното саниране до Комисията по регионално развитие в НС, до МРРБ, както и до Омбудсмана“, каза Ивайло Крачолов. Според него би било добре би било предимство при саниране да получат общини, които са с по-малко инвестиции, по-малка капиталова програма и по-ниски доходи на хората.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество