Новини от област Стара Загора и България

Камарата на енергийните одитори иска да се преработят критериите за безплатно саниране на жилищни сгради

893 15/01/2024 13:57 Общество България
Камарата на енергийните одитори иска да се преработят критериите за безплатно саниране на жилищни сгради
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Да се преработят критериите за втория етап на саниране на жилищните сгради, тъй като те са корупционни. За това ще настояват от Камарата на енергийните одитори в България, в която членуват около 100 фирми. Камара очаква тази седмица среща с Комисията по енергетика в НС, съобщи за Divident.EU нейният председател Валентина Узунова.

„Ние държим на това да се преработят критериите за втория етап на санирането, трябва да се направи информационна кампания и да стартират фондовете, които са започнали да бъдат структурирани, за да бъдат в полза на гражданите.
За нас критериите са корупционни. Ние предлагаме инвестицията да бъде на кв.метър или спестяване на кв.метър, без да има условие за наличие на 5 000 кв.м. Трябваше властимащите, кметовете и консултантите да предупреждават хората да не кандидатстват, когато сградата им е под 5 000 кв.м. площ. Вместо това, никой не им дава тази информация и когато отидат в общината, тя ги подкрепя в начинанието, макар да не разполагат с необходимата площ“, каза Узунова. Тя допълни, че на първия етап програмата е била насочена към големи сгради.

Към Камарата на енергийните одитори са постъпили 10 жалби във връзка с недоволни сдружения от първия етап на саниране в страната.
Жалбите, които са пуснати към нас, тепърва ще ги разглеждаме. Това обаче, което масово ни прави впечатление в страната са количествено –стойностните сметки, правени от общините. Те многократно надвишават на някои обекти предписаните бюджети като мерки за енергийна ефективност, казва Узунова.

На практика това са количествено-стойностните сметки на видовете строителни дейности, които трябва да се извършат на определена сграда.
„Например, ако енергийното обследване е 800 000 лева за мерките за енергийна ефективност, общините са направили КСС за 1,6 млн.лева. Това автоматично намалява точките на хората с 25 и повече.

По принцип трябва да има разлика, защото при нас има само енергоспестяващи мерки, а в КСС има и съпътстващи дейности, като почистване на покрив, махане на мълниезащита и др. Разликата обаче не трябва да бъде прекалено голяма, както е в случая“, обясни тя.
Камарата е направила анализ на 30 блока и разликите там са били потресаващи. Ако в един град се работи с едни и същи цени и един и същи подход, дали това ще доведе до такива големи разлики? Ако едни и същи експерти са правили тези количествено-стойностни сметки, за някои блокове те са нормални и влизат в рамките на критерия, оценени са с 35 точки, а други блокове са ощетени, казват одиторите.

„Досега никой не повдига въпроса за техническите паспорти. Какви мерки са препоръчани там? В много от случаите хората не са си виждали техническите паспорти.
Подалите документи по програмата за саниране, да си си проверят енергийните обследвания и сертификатите, препоръчват от Камарата на енергийните одитори.
За нас е странно, кой е подписвал приемателно-предавателните протоколи. Хубаво е хората да си изискат от партньорите – общините, тези документи и да си ги имат. И друго нека проверят какво е КСС-то дадено от общината към програмата", препоръча Валентина Узунова.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество