Новини от област Стара Загора и България

Пламъкът на Яворовата поезия затрептя за 56-ти път в родния дом на поета в Чирпан (ВИДЕО)

7219 13/01/2024 18:23 Духовност Личности
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Пламъкът на Яворовата поезия затрептя за 56-ти път тази вечер в родния дом на големия поет в Чирпан.

Яворовите януарски дни, които се провеждат от 1968 година, по традиция започнаха със запалване на Огъня на поезията в родната къща на поета, която днес е превърната в музей, а след това продължиха в централния градски парк, носещ неговото име.

Церемонията по символичното запалване на огъня на Яворовата поезия започна с прекрасно изпълнение на стихотворението „Две души“ от четвъртокласничката Жанет Костадинова от СУ „Пейо Яворов“.

Огънят в двора на Яворовата къща беше запален от издателя Иван Гранитски, който издаде 7-томно издание с произведенията на Яворов, фототипни издания на неговите стихосбирки, биографията на Гоце Делчев от Яворов и много други книги.

Иван Гранитски запалва огъня на Яворовата поезия

„Всяка година символично палим огъня в двора на къщата на Яворов, но огънят на неговата поезия не престава да гори в сърцата на всички българи. Затова Чирпан е велик град, защото той е просветлен от светлината на словото на Яворов, което има три проявления – социално, национално и духовно пробуждане. Гео Милев не случайно казва, че Яворов е втората ярка манифестация на българския гений след Ботев. Затова и Ботев, и Яворов имат толкова силно покритие между живот и дела“, каза при запалването на огъня Иван Гранитски.

„На днешния ден преди 146 години е роден Пейо Крачолов Яворов – ден, в който всяка година Чирпан се прекланя пред своя именит син – поет и революционер, отдаден на каузата за обединение на българските земи. 2024 година е знаменателна, защото в нея ще отбележим 110 години от смъртта на поета, 120 години от издаването на биографията на Гоце Делчев от Пейо Яворов и 70 години от откриването на къща-музей „Пейо Яворов“, каза в приветствието си нейният директор Златина Колева.

Златина Колева

Пламъкът на Яворовата поезия беше пренесен с факелно шествие по улиците на Чирпан до паметника на поета централния парк от изявени чирпански ученици.

Факелно шествие по улиците на Чирпан

Тук огънят на поезията беше запален от поетесата Маргарита Петкова, която призна, че за нея е чест да извърши това. "Яворов е имал този огън в себе си, горейки с тези две души, които непрекъснато са се борили в него и на мене ми се ще всеки от вас да вземе частица от неговия огън, за да тържествува българския дух", обърна се към дошлите на тържеството чирпанлии Маргарита Петкова.

Областният управител Ива Радева

Бяха прочетени поздравителни адреси от председателя на Народното събрание Росен Желязков, от министъра на културата Кръстьо Кръстев, от изпълнителния директор на РАО "Тракия" проф. Иван Върляков, от ректора на Тракийския университет проф. Добри Ярков, от кмета на община Поморие Иван Алексиев, от д-р Ахавни Кеворкян - председател на Дружеството на писателите в Пловдив.

Край паметника на поета Яворовите януарски дни бяха открити от зам.-кмета Иван Станчев. "Огънят, който всяка година огрява пътя от родната къща на Яворов до този величествен негов паметник, ми дава това уверение, че младото поколение ще продължи да пази паметта за великия български син вечно", каза в словото си Иван Станчев.

"Яворов е най-драматичният поет в българската литература, наричан често "вълшебник с неподражаем талант". Той си отива твърде млад, но неговите стихове и неговата революционна дейност никога няма да бъдат забравени", посочи областният управител Ива Радева.

Маргарита Петкова запалва огъня на Яворовата поезия

Програмата от 56-ите Яворови януарски дни продължи със слово за Яворов на голямата българска поетеса Маргарита Петкова и представление на ученици от СУ „Пейо К. Яворов“, които събраха овациите на публиката със спектакъла „Тренът“ - постановка по мотиви от "Хайдушки копнения" на Яворов.

В програмата тази година са заложени интересни литературни, филмови и театрални премиери. Утре Маргарита Петкова ще представи книгата си "Още бели нощи".

На 16-ти януари в Стара Загора ще бъде представена книгата "Яворов" на проф. Димитър Михайлов, а на 21 януари книгата ще бъде представена и в радневската Художествена галерия, където ще се състои и поетична вечер.

Гледайте видеорепортажа от събитието.

Коментари към новината

Още новини от Духовност