Новини от област Стара Загора и България

Валентин Дончевски отново е номиниран за националната награда „Владимир Димитров – Майстора“

1024 12/01/2024 14:52 Култура Изложби
Валентин Дончевски отново е номиниран за националната награда  Владимир Димитров – Майстора
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Големият художник от Стара Загора Валентин Дончевски е сред четиримата номинирани от цялата страна за Националната награда за живопис „Владимир Димитров Майстора“ за 2024 година. Другите трима творци са Георги Андонов, Димитър Чолаков и Динко Стоев.

Журито, определило номинациите, е в състав Любен Генов (председател), Боряна Вълчанова, Валентин Господинов (представител на Община Кюстендил), Захари Каменов, Ивайло Мирчев, Иво Бистрички, Мариана Каракостова (представител на Министерство на културата), Николай Майсторов, Свилен Блажев, Слав Недев, Станислав Памукчиев.

Изложба на Валентин Дончевски

Това е пета номинация на Валентин Дончевски за престижната награда, която се връчва всяка година на 1 февруари – рождения ден на Владимир Димитров – Майстора.

Кой от четиримата номинирани ще стане носител на статуетката, ще бъде известено на специална церемония в Художествената галерия в град Кюстендил, която е съорганизатор на събитието заедно със Съюза на българските художници.

Наградата ще бъде връчена от миналогодишния ѝ носител Румен Гашаров, който по традиция ще открие своя изложба в галерията на Кюстендил.

Тази година се навършват 142 години от рождението на един от най-значимите творци в историята на българското изобразително изкуство – Владимир Димитров Майстора.

Коментари към новината

Още новини от Култура