Новини от област Стара Загора и България

Инвеститорът в Кънчево: Политици използват проекта ни за трупане на дивиденти пред избирателите

2603 10/01/2024 15:58 Икономика Бизнес
Инвеститорът в Кънчево: Политици използват проекта ни за  трупане на дивиденти пред избирателите
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Инвестицията във фотоволтаичния парк ще бъде от 50 до 70 млн. евро, ще наемат на работа 30 души

Представители на партии използват намеренията ни за крупна инвестиция във фотоволтаичен парк в района на село Кънчево, за да трупат точки пред своите избиратели. С тази цел те заблуждават хората.
Това каза за Divident.EU Христомил Рахманлиев, представител на инвеститора Джи Ейч Проект ООД, чието намерение включва изграждане на фотоволтаичен парк върху пет общински терена с площ от 376 дка в района на казанлъшкото село Кънчево.

Рахманлиев визира представители на ПП "Възраждане", които са присъствали на втория протест на жителите от село Кънчево, който се проведе пред Община Казанлък.

Тези хора говореха на протеста неща, които нямат нищо общо с истината, смята инвеститорът. Заплахите за унищожаване на природата, на водните ресурси в селото при изграждане на фотоволтаичния парк са пълни глупости, допълва той. Рахманлиев посочи, че инвестицията във фотоволтаичния парк ще възлезе на 50 до 70 млн. евро и ще донесе само предимства за селото.

„Възнамеряваме като инвеститори да се погрижим село Кънчево да изглежда още по-добре, да оправим инфраструктурата и да осигурим 30 работни места. Освен това селото ще има безплатно осветление“, обясни Рахманлиев. Той възнамерява да покани на разговор контактна група – представители на протестиращите от село Кънчево и да им обясни ясно намеренията и същността на проекта за изграждане на фотоволтаична централа.

„Ако жителите на селото продължават да бъдат категорични, че не желаят тази инвестиция, ние ще я реализираме на друго място в България. Няма да се откажем от намеренията си. Проектът е добър, зад него застават сериозни банкови институции“, подчертава Рахманлиев.

Той допълни, че инвеститорите, които стоят зад проекта за изграждане на фотоволтаична централа в казанлъшкото село са четирима. „Нито една чешма в селото няма да бъде унищожена. Напротив, ако трябва ще я преместим и ще изградим нова. Няма да унищожаваме каквото и да било. Само ще облагородяваме“, каза той.

Припомняме, че жителите на казанлъшкото село Кънчево са против инвестицията във фотоволтаичен парк на тяхна територия.

Протестът в Кънчево

След протеста от ПП „Възраждане“ излязоха с позиция относно инвестиционното намерение в село Кънчево. Според тях изграждането на централата е „чудовищно престъпление“. „Темата ще бъде повдигната в НС през следващите дни. Това, което ние от „Възраждане“ се опитваме от миналата година да направим, е да въведем мораториум върху отдаването на земеделски земи за изграждане на фотоволтаични централи, тъй като законодателството в момента е изключително нерегулирано“, се казва в позицията на народния представител от ПП „Възраждане“ от Старозагорски регион Искра Михайлова.

„Хората се притесняват, че фотоволтаиците ще завземат цялата Средна гора. Другото, което притеснява хората е, че през едната местност преминава старият водопровод на селото. Страхуват се да не се замърси водата.

Решението за изграждане на фотоволтаична централа в селото с мощност 50 МW е взето на заседание на Общинския съвет в Казанлък на 22 декември. То е прието с поименно гласуване, като „за” са гласували 20 общински съветници, „против” – 12, „въздържал се” – 3.

Местният парламент е гласувал на въпросната фирма да се предостави възмездно право на строеж за срок от 30 години върху пет общински терена с обща площ близо 376 дка. Сумата, която дружеството трябва да заплати на общината за правото на строеж, по пазарна стойност е 400 100 лв.

Със своя заповед областният управител на Стара Загора Ива Радева върна въпросното Решение №14/22.12.2023 г. на Общински съвет на Казанлък за ново обсъждане, като незаконосъобразно.

В мотивите си областният управител посочва, че подобни разпоредителни сделки със земи, върху които се разполагат енергийни обекти, се извършват по решение на Общинския съвет, прието с две трети от общия брой на съветниците.

Общинският съвет не е спазил и изискването за провеждане на процедура за промяна на предназначението на земеделската земя и за учредяване на ограничено вещно право или сервитут върху нея, за което се изисква решение, прието с квалифицирано мнозинство (минимум 25 гласували „за“ при приемане на решение от общо 37 общински съветници).

До седмица ще стане ясно дали решението ще бъде отменено или изменено, или ще бъде внесено за разглеждане отново в Общинския съвет на Казанлък.

Още по темата:  https://divident.eu/9606/zhitelite-na-kazanlushkoto-selo-kunchevo-izlizat-na-protest-sreshu-fotovoltaichna-centrala/

Коментари към новината

Още новини от Икономика