Новини от област Стара Загора и България

Стара Загора с партньорски проекти за над 100 млн. лева по Програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027

Стара Загора с партньорски проекти за над 100 млн. лева по Програма Развитие на регионите 2021 - 2027
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Община Стара Загора кандидатства с 3 партньорски проекта в рамките на Интегрирани регионални инвестиции по Програмата за развитие на регионите 2021 – 2027г.
В новата програма за развитие на регионите 2021 – 2027 г. средствата ще бъдат оползотворени като интегрирана териториална инвестиция между няколко общини.

За целта Стара Загора се обединява с Бургас по отношение на здравната инфраструктура, като Бургас е водеща община, съобщи за Divident.EU Мирослава Шопова, началник отдел „Европейски програми и международно сътрудничество“ в Община Стара Загора.

По отношение на развитието на културната инфраструктура на общината, Стара Загора се обединява с Пловдив и Хисаря. Идеята е да се осъществи връзка в развитието между археологическите обекти в трите общини и да се предлагат като общ туристически продукт.
Третата концепция включва обединението на Община Стара Загора с Тракийския университет по отношение на проект „Подобряване на връзките на образованието, научно-изследователската и развойната дейност с бизнес дейностите в Югоизточен район“, като водещ е Тракийският университет.

Общината ще изгради довеждащата инфраструктура до висшето учебно заведение – пешеходна и велосипедна алея, свързваща кв. Железник с ТрУ, изграждане на кръгово кръстовище при с. Богомилово и Тракийския университет, , както и доставка на екологични автобуси с малка вместимост от 28 места. Общата индикативна стойност на този проект е 31 млн. лева.

Община Стара Загора прие поканата на Община Пловдив за участие с концепция за интегрирани териториални инвестиции с наименование: " По пътя на Античността" - маршрут, свързващ античното културно наследство на територията на Южен централен район и Югоизточен регион.  

В развитието на културната инфраструктура на община Стара Загора със средства по Програма за развитие на регионите участват 3 обекта – куполната гробница под сградата на Община Стара Загора /Югоизточния Некропол на Августа Траяна/, като стойността на този проект е 1,3 млн.лева, новооткритата гробница на Зеления клин, за която предвидените средства са над 7,3 млн. лева, както и голямата тракийска баня, разкрита в Старозагорските минерални бани. Само за този обект са предвидени около 20 млн.лева. Освен археология е предвидено експониране на обектите, социализиране и всичко необходимо, за да бъдат посещавани от туристите.

По отношение на развитие на здравната инфраструктура, Стара Загора се обединява с Бургас, която е водеща община. В обединението влизат още общините Айтос, Карнобат, Малко Търново, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Средец, Царево, Сливен и Нова Загора. Идеята е да се развие цялостна концепция по отношение на детското здравеопазване в Югоизточен район за развитие.

В Стара Загора ще се реализира проект „Изграждане на интегриран болничен клиничен комплекс за превенция, лечение и рехабилитация на деца“ на стойност 52 млн.лева. Комплексът ще бъде разположен на територията на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Той включва рехабилитация, симулационен център за обучение на бъдещи кадри на здравеопазването, стационар, спешна помощ.

Предстои партньорските проекти на Община Стара Загора по Програмата за развитие на регионите да бъдат подложени на обществено обсъждане, съобщи Мирослава Шопова.

Коментари към новината

Още новини от Общество