Новини от област Стара Загора и България

ЦИЕС – Стара Загора разшири пазара си в чужбина, вече работи с над 50 държави

4503 07/01/2024 18:21 Икономика Бизнес
ЦИЕС – Стара Загора разшири пазара си в чужбина, вече работи с над 50 държави
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорската компания работи с фирми от Европа, Азия, ОАЕ


Центърът за изпитване и европейска сертификация в Стара Загора разшири пазара си в чужбина през 2023 г. и вече работи с клиенти от над 50 страни. Над 30% от приходите на компанията са от чуждестранни клиенти, а общият брой на българските и чуждестранни клиенти е над 10 000.

На старозагорската компания се доверяват строителни, машинистроителни фирми от цяла Европа, Азия, а отскоро и от Обединените арабски емирства - Оман, Дубай и други.

В момента ЦИЕС е пред сключване на договор с утвърден дубайски производител на предпазни маски. Старозагорската компанията стана първият нотифициран орган за изпитване на лични предпазни средства в България още през 2021 г.

„Имаме около 10 услуги за бизнеса. Вървим стъпка по стъпка напред и нагоре. Лабораториите ни в момента са пълни с продукти за изпитване. Все повече стават клиентите, които държат проверката на качеството на продуктите им да бъде както трябва и да отговаря на всички изисквания“, казва управителят на ЦИЕС – Стара Загора инж. Благовеста Шинева.

Сред най-често използваните услуги са изпитване при реакция на огън за строителните продукти. Наскоро ЦИЕС – Стара Загора спечели европейски проект за технологична модернизация за над 400 000 лева. Закупено е оборудване, което ще даде възможност компанията да отговори на всички последни изисквания за изпитване.

Сменят се стандартите, а това води след себе си необходимостта от смяна на апаратурата в лабораториите. Закупени са 8 нови стенда, строителната лаборатория е с напълно ново оборудване.

Скоро се очаква да пристигне и уред за топлопроводност във връзка с енергийната ефективност.

До края на 2024 г. ЦИЕС – Стара Загора очаква да получи акредитация и за лабораторията си за изпитване на лични предпазни средства, която е единствената в страната. В Европа има само 12 акредитирани лаборатории за изпитване на лични предпазни средства и една от тях е на старозагорската компания ЦИЕС.

Сред най-важните задачи на ръководството през 2024 г. ще бъде да върви напред с иновативните продукти на пазара. Навлиза бързо изкуственият интелект в машините, а това неминуемо ще доведе до нови изисквания в изпитването на качеството им, казва инж. Шинева.

ЦИЕС – Стара Загора изпрати една от най-успешните години в историята си. Компанията очаква да приключи 2023 г. с оборот от около 3,5 млн. лева и поне 20% ръст в сравнение с предходната 2022 г.

През 2023 г. от близо 900 лицензирани центрове за професионално обучение в страната, този на ЦИЕС беше един от 18-те, отличени с престижна награда от Националната агенция за професионално образование и обучение за „Принос в предоставянето на качествено професионално обучение в подкрепа на ученето през целия живот в България“.
Старозагорската компания получи и престижно отличие - „Златна звезда“ от Камарата на енергийните одитори за успешната си работа в областта на енергийното обследване с цел постигане на по-голяма енергийна ефективност.

Коментари към новината

Още новини от Икономика