Новини от област Стара Загора и България

Жителите на казанлъшкото село Кънчево излизат на протест срещу фотоволтаична централа

1510 05/01/2024 10:19 Общество България
Жителите на казанлъшкото село Кънчево излизат на протест срещу фотоволтаична централа
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Областният управител на Стара Загора върна за преразглеждане решението на Общинския съвет на Казанлък

Жителите на казанлъшкото село Кънчево тази вечер от 17,30 часа ще излязат на мирен протест на площада в селото. Те са против изграждането на фотоволтаичен парк върху пет общински терена с площ от 376 дка. На протеста на площада на селото ще дойдат и представители на инвеститорите от фирма „Джи Ейч Проект“ ООД. Те ще разяснят на хората какво точно представлява проекта и какво е влиянието му върху околната среда.

„Хората се притесняват, че фотоволтаиците ще завземат цялата Средна гора. Земята, върху която ще се строи е пасище. Всички 1280 жители на селото са против изграждането на този фотоволтаичен парк. Другото, което притеснява хората е, че през едната местност преминава старият водопровод на селото. Страхуват се да не се замърси водата“, обясни за Divident.ЕU кметът на село Кънчево Стойно Стойнов.

Решението за изграждане на фотоволтаична централа в селото с мощност 50 МW е взето на заседание на Общинския съвет в Казанлък на 22 декември. То е прието с поименно гласуване, като „ЗА” са гласували 20 общински съветници, „против” – 12, „въздържал се” – 3.
Местният парламент е гласувал на въпросната фирма да се предостави възмездно право на строеж за срок от 30 години върху пет общински терена с обща площ близо 376 дка. Сумата, която дружеството трябва да заплати на общината за правото на строеж, по пазарна стойност е 400 100 лв.

Вчера, със своя заповед областният управител на Стара Загора Ива Радева върна въпросното Решение №14/22.12.2023 г. на Общински съвет на Казанлък за ново обсъждане, като незаконосъобразно.
В мотивите си областният управител посочва, че подобни разпоредителни сделки със земи, върху които се разполагат енергийни обекти, се извършват по решение на Общинския съвет, прието с две трети от общия брой на съветниците.

Общинският съвет не е спазил и изискването за провеждане на процедура за промяна на предназначението на земеделската земя и за учредяване на ограничено вещно право или сервитут върху нея, за което се изисква решение, прието с квалифицирано мнозинство /минимум 25 гласували „За“ при приемане на решение от общо 37 общински съветници/.

„От анализа на нормативната уредба следва, че учредяване на ограничени вещни права и сервитути върху мерите и пасищата се допуска само по изключение и при изграждане на нарочна процедура, в началото на която Общинският съвет със свое решение, прието с квалифицирано мнозинство, изразява предварително съгласие за промяна на предназначението на земеделската земя и за учредяване на ограничено вещно право или сервитут върху нея“, се казва в заповедта на областния управител.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество