Новини от област Стара Загора и България

От 13 януари

С богата програма отбелязват Яворовите януарски дни в Чирпан

7335 04/01/2024 15:38 Култура Книги
С богата програма отбелязват Яворовите януарски дни в Чирпан
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

За пореден път Чирпан ще се превърне в столица на българската поезия. На 13 януари е роден българския и световен поет Пейо Яворов. Както винаги, на тази дата огънят на поезията ще тръгне от родния му дом в Чирпан.
Огънят ще запали Крикор Сренц – арменецът, който подари миналата година на музея „Яворов“ каменен кръст.

През 2024 г. се навършват 70 години от откриването на къща-музей „Пейо К. Яворов“ в Чирпан. Тя е открита на 31 октомври 1954 г. По този повод програмата, посветена на големия поет е целоодишна, напомня председателят на Международна фондация „Яворов“ и главен уредник на музея в Чирпан Тодор Иванов.

На 13 януари слово ще произнесе голямата българска поетеса Маргарита Петкова. В 17,30 часа във Военния клуб на Чирпан ще бъде премиерата на постановката „Тренът“ по мотиви от „Хайдушки копнения“ и очеркът „В тренът“ на Пейо Яворов.
Ще го представи Театрално студио при СУ „П.К.Яворов“ с ръководител Стоянка Търгова. Тези талантливи деца имаха изява в Историческия музей в Пловдив по покана на Апелативния съд, в българското неделно училище в Истанбул, напомня Иванов.

На 14 януари в 12 часа в Къща музей „Пейо К. Яворов“ ще бъде премиерата на книгата на Маргарита Петкова „Още бели нощи“ с участието на Мариус Донкин и Пламен Тотев.
Преди това, в 11 часа отново в музея ще се състои награждаването на отличените в Националния конкурс „И ти си в мене – ти- Родино моя“ и Националния конкурс за рисунка „Недорисуван свят“.
На 15 януари в залата на музея от 17, 30 часа ще бъде представен документалния филм „Интимно за кръга „Мисъл“ на известния български документалист Илия Костов.

Ще го представят самият режисьор и редактора Исак Гозес. „Струва се филмът да бъде видян не само от тези, които се интересуват от Яворов, но и от всички, които проявяват интерес към неговия знаменит кръг“, казва Тодор Иванов.
Тази година се отбелязват 120 години от рождението на Васил Стоилов. По този повод на 15 януари от 16 часа в Изложбена зала „ Георги Данчов-Зографина“ в Чирпан е откриването на изложбата „ 120 години от рождението на Васил Стоилов“. Ще я представи Нина Маринова.

Акцент в програмата е и представянето на книгата „Яворов“ на проф. Димитър Михайлов, което е на 16 януари от 17,30 часа в къща-музей „Гео Милев“ в Стара Загора. Ще я представят Иван Станков и Трифон Митев. Ще участва и талантливият Божидар Рахнев – цигулка.
На 16 януари, отново в 17,30 часа в къща –музей „Пейо К. Яворов“ ще бъде премиерата на стихосбирката „Загадката Венера“ на Явора Стоилова. Ще я представи Катя Зографова, ще участват актьорите Елена Петрова и Христо Чешмеджиев.

На 17 януари чирпанлията проф. Димитър Михайлов ще представи своята книга за Яворов в залата на музея. Малко по-късно ще започне концертът на виртуозната пианистка Евгения Тагарева.
На 21 януари в Художествената галерия на Раднево ще се състои вечер, посветена на поета под надслов „Яворов е втората еманация на българския гений“.

 

Коментари към новината

Още новини от Култура