Новини от област Стара Загора и България

Цената на водата в Стара Загора скочи над 5 лева за кубик от 1 януари

Цената на водата в Стара Загора скочи над 5 лева за кубик от 1 януари
Divident.€U Divident.€U

От днес - 1 януари 2024 година, ВиК-Стара Загора въведе нова, по-висока цена на водата. Един кубик вода (1000 литра) вече струват 5.03 лв. с ДДС за битови и приравнени към тях абонати, ползващи трите услуги – доставяне, отвеждане и пречистване.

Поскъпването на водата стана на фона на недоволство от миналогодишното поскъпване на водата от 1 януари 2023 година, когато цената за един кубик стана 4.60 лв. с ДДС. Старозагорци очакваха цената на водата в Старозагорско да бъде предоговорена и намалена, защото се оказа една от високите в страната. Само половин година преди това - от 1 юли 2022 година, цената на водата скочи на 4,12 лв.

Очакванията на старозагорци от началото на 2024 година бяха за поевтиняване на водата заради проведеното реновиране на ВиК мрежата в централната градска част на Стара Загора, което се очаква да доведе до значително намаляване на загубите от страна на водоснабдителното дружество и оптимизиране на неговата работа.

Основна причина за по-скъпата вода на Стара Загора е довеждането и до града чрез електрически помпи от поречието на Тунджа в района на село Ягода и от други кладенци в този район. От дружеството обясниха поскъпването и с приетия от предишно ръководство бизнес план и взет кредит на голяма стойност.

Коментари към новината

Още новини от Общество