Новини от област Стара Загора и България

Заради съмнения за фалшиви данни

Живко Тодоров: Класирането за безплатно саниране на сгради трябва да бъде преразгледано

8444 28/12/2023 18:14 Строителство Имоти
Живко Тодоров: Класирането за безплатно саниране на сгради трябва да бъде преразгледано
Divident.€U Divident.€U

Кметът Живко Тодоров коментира на брифинг обявените одобрени кандидати за цялостна финансова помощ при мерки за енергийна ефективност на жилищни сгради.

„Община Стара Загора не участва в процедурата, кандидатства Етажната собственост на жилищните сгради. Те са хората, които са подготвяли обследванията и възлагането им на конкретни фирми. Екипът ни е само посредник в тези дейности. Обявените бюджети в началото на кампанията за саниране не са фиксирани, т.е. тези средства не се дават на конкретна община, а са максимална стойност на дейности.

Както и всички, които се включиха в тази фаза на проекта, бях изненадан и се поинтересувах какво се е случило в Стара Загора. Проведох срещи с фирмите, които са правили енергийния одит. Цялата ситуация е притеснителна не за нашата община, а за държавата“, подчерта Тодоров. „Оказва се, че Камарата на енергийните одитори в България ще изпраща протестно писмо до МРРБ и Европейската комисия, включително са в готовност да сезират Европейската прокуратура, защото според тяхното мнение, обследванията са с некоректно представени данни.

Посочените в документите изходни данни не отговарят на истината, в следствие на нереално обследване на жилищните сгради. Това е довело до допълнителни точки за определени блокове. Целта, според тях, е била да се отговори максимално задоволително на поставените критерии, независимо дали цифрите са верни“, сподели с медиите Живко Тодоров. „Блоковете, получили одобрение, в други големи общини, са с коефициент клас А, което не е възможно да се случи при панелен блок – реалната оценка би била клас B или С.

Експертите са готови на действия, за да бъде спряно това класиране и преразгледани проектните предложения. Ефектът в противен случай може да бъде много тежък и да се наложи да се връщат пари, ако се докаже, че класирането е било на база фалшиви данни“, каза още той. Тодоров подчерта, че се очаква адекватна реакция от страна на министерството в така създалия се казус. „Община Стара Загора ще изпрати писмо до парламентарната комисия по регионално развитие, провел съм разговор и с НСОРБ. Браншовите организации също ще реагират. Тук говорим за европейски средства и сериозен проблем при класирането. Стъкмистика не може да има. Не е допустимо“, заяви старозагорският кмет.

Коментари към новината

Още новини от Строителство