Новини от област Стара Загора и България

Бургаската гимназия по компютърно програмиране става лицей на Софийския университет

Бургаската гимназия по компютърно програмиране става лицей на Софийския университет
Divident.€U Divident.€U

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас получи статут на асоциирано училище към Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Споразумението вече е одобрено от Министерството на образованието и науката. Това обявиха днес в Бургас ректорът на СУ проф. д-р Георги Вълчев и кметът Димитър Николов.

„С това бургаската гимназия става първото извън София и третото в страната асоциирано училище към Софийския университет след Националната природо-математическа гимназия и Националната гимназия за древни езици и култури. Така достигаме до всички факултети на СУ, включително до докторската програма по компютърни науки и изкуствен интелект - INSAIT. Това ще ни помогне и за догодина, когато Бургас ще бъде първият домакин на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект. Ще се радваме този модел да се развие и към други училища и градове в страната“, сподели по време на срещата кметът Димитър Николов.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ като изследователско висше училище има право на 8 споразумения с държавни и общински училища от системата на предучилищното и училищното образование за извършване на съвместна учебна дейност.

„Стъпвайки с наш филиал в Бургас, направихме най-логичната стъпка да изберем едно от най-модерните училища тук, за да дадем на младите хора перспективи за бъдещо развитие. В Бургас имаме добрите примери, които са резултат на последователна далновидна местна политика. Трябва да се работи за подобряване на връзката между средното и висшето образование, ако искаме да даваме шанс на младите хора да се ориентират навреме и да имат добра реализация. Това споразумение е добър пример, който искаме да превърнем в стандарт за страната. Това ще помогне на младите хора да получат добро образование и без да ходят в чужбина, да ги задържаме в регионите. Благодаря на Община Бургас за партньорството“, заяви ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Георги Вълчев.

Като лицей към Софийския университет гимназията по компютърно програмиране в Бургас ще бъде подпомагана в учебната си дейност от университета в изготвяне на учебните програми по специалните предмети и периодично атестиране на всеки три години на учителите по тези предмети, осъществявано от съответните факултети на СУ „Св. Климент Охридски“.

„Когато говорим за технологични решения и иновации, ние се надпреварваме с времето, за да се изчака да се изучи поредният випуск от преподаватели по математика и информатика. Затова по този начин нашите възпитаници ще получават директен достъп до хората, които създават тези иновации, а университета ще получи възможност да идентифицира младите таланти и да им помогне в кариерното развитие“, сподели още зам.-кметът по образование в Община Бургас Михаил Ненов.

Споразумението дава право на преподавателите на гимназията да ползват безплатно всички университетски форми на квалификация и следдипломно обучение, предлагани от Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

„Това са кариерни пътеки, които ще направят учениците ни успешни хора и ще им помогнат да изберат професия, свързана с технологии. Нашата гимназия преди две години откри две нови специалности за страната – програмиране на роботи и на изкуствен интелект. За това ни е необходима подкрепа от академичната общност. Градът ни вече има филиал на Софийския университет и сега надграждаме това ниво, като ще си сътрудничим с всички негови факултети за развитието на децата“, допълни директорът на Професионалната гимназия по програмиране Димитрина Тодорова.

Коментари към новината

Още новини от Образование