Новини от област Стара Загора и България

Скача данъкът върху недвижимите имоти в Стара Загора, решиха на първо четене общинските съветници

Скача данъкът  върху недвижимите имоти в Стара Загора,  решиха на първо четене общинските съветници
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

С 29 гласа „за“ общинските съветници на Стара Загора приеха на първо четене изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните данъци и такси на територията на община Стара Загора. Против изменението бяха 16 общински съветници, въздържаха се двама.

Предвижда се данъкът върху недвижимите имоти да се актуализира от 1,45 на 1,70 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимите имоти. Заложено е също увеличение в размера на данъка за придобиване на имущество при дарение и по възмезден начин.

Ставката при дарение между братя и сестри и техните деца от 0,4 на сто ще се увеличи на 0,7 на сто; ставката при дарение между лица извън посочените ще се увеличи от четири на сто на пет на сто и ставката при възмездно придобиване от 2,5 на сто ще се увеличи на три на сто.

За промените гласуваха общинските съветници от ГЕРБ, от Коалиция "Левицата", Коалиция „Алтернатива на гражданите – ВМРО“ и ПП "Бъдеще за Родината".

„Говорим за актуализация на Данък недвижими имоти със 17%, което дори не покрива инфлацията. Това изменение е доста закъсняло. Дори след актуализацията Община Стара Загора ще бъде с най-ниски ставки в сравнение с останалите големи и средни общини в страната“, каза Боян Кулев от ПП „Бъдеще за Родината“.

„Не подкрепяме предложението за промяна на данъците, защото все още доходите на хората не са напълно компенсирани с ръста на инфлацията. Освен това, според нас, увеличението на размера на местните данъци и такси ще доведе до намаление на събираемостта“, каза в Общинския съвет Велина Атанасова, общински съветник от БСП.

Своите мотиви да гласуват „против“ изложиха и общинските съветници от „Възраждане“, „Народен съюз“, „ПП - Демократична България“.
Някои от общинските съветници смятат, че увеличението на данъка върху недвижимите имоти ще рефлектира върху имотния пазар.

„Смятам, че ако предложението за актуализиране на данъците и таксите беше излязло от кмет от вашата партия, щяхте да гласувате „за“. Истината е, че от 2011 г., когато последно са били актуализирани местните данъци до днес, минималната заплата се е увеличила три пъти. За да се развива общината и да реализира инвестиционните си намерения трябва да има проходи“, каза в обръщението си към общинските съветници с отрицателен вот на предложението кметът Живко Тодоров.

Коментари към новината

Още новини от Общество