Новини от област Стара Загора и България

Инвестиционно намерение

Старозагорска агро фирма ще изгражда завод за биодизел със средства по ПВУ

4524 13/12/2023 14:24 Икономика Бизнес
Старозагорска агро фирма ще изгражда завод за биодизел със средства по ПВУ
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорската фирма Булагро АД е представила инвестиционно намерение по Плана за възстановяване и устойчивост за изграждане на завод в Стара Загора за производство на биодизел от възобновяеми енергийни и екологични източници като рапица и слънчоглед.
Инвестицията е в размер на 40 млн.лева и планира разкриване на над 50 работни места. Намерението беше представено на страницата на Министерство на енергетиката, на която са публикувани 70 предложения за Старозагорски регион, представени от 32 големи компании.

Най-голямата дейност на „Булагро“ е в областта на търговията с торове, препарати и семена. Тя е почти 60% от дейността на фирмата. Компанията има и търговия с машини, с горива и масла, както и земеделска дейност.
„Нашето предложение е ориентирано към района на Стара Загора, където ще бъдат най-големи последствията от предвидените промени в енергийния сектор. С нашето инвестиционно предложение търсим възможност от една страна да осигурим допълнителни работни места, а от друга, да дадем възможност на фермерите, които произвеждат рапица, да получават справедливи доходи. Знаете, че през последните години площите на рапицата непрекъснато намаляват заради липсата на пазар“, каза за Divident. EU собственикът на Булгагро АД Христофор Бунарджиев.

Той допълни, че макар и да намалява рапицата, тя е изключително важна част от сеитбооборота.
Идеята ни е свързана с биодизела, тъй като той е в сферата на нашите компетенции, обясни Бунарджиев и допълни, че енергията за производство в планирания завод ще идва от фотоволтаична система.
Ако се изгради заводът за биодизел в Стара Загора, той би изкупувал от земеделските производители слънчоглед и рапица.

Все още не може да кажем с какъв капацитет ще бъде завода, тъй като не знаем колко време ще трае одобрението, отбелязва Бунарджиев.
Ако една инсталация днес струва 100 единици, то ако проектът се изпълни след 5 години, тя няма да е на същата стойност.

Собственикът на „Булагро“ тепърва ще търси място, на което да изгради завода, ако инвестиционното му намерение бъде одобрено. Земята е сериозен разход, който на този етап не сме направили, признава Бунарджиев.
„Изпращаме най-тежката година в историята на фирмата си. За първи път от 35 години завършваме на голяма загуба. В рамките на няколко месеца главоломно си срина целият пазар на селскостопански стоки. Загубите дойдоха от продажбите на цени под половината на себестойността. Русия изкара на пазара изключително евтини минерални торове. Те наводниха Европа и съсипаха двойно цените“, допълни той.

Коментари към новината

Още новини от Икономика