Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Кметът Живко Тодоров връчи тазгодишното отличие "Добрият самарянин"

Кметът Живко Тодоров връчи тазгодишното отличие Добрият самарянин
Divident.€U Divident.€U

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров връчи тазгодишното отличе „Добрият самарянин“ на Ирена Златева и екипа на „Спасителен клуб за бъдеще – Стара Загора“. Наградата, учредена през 2011 година от Сдружение „Самаряни“, е акт на признателност към добротворците на общността. Церемонията се проведе в Държавна опера Стара Загора и премина под мотото мотото “КръстоПЪТ на ДОБРОто“.

По време на събитието, „Отличие на общността“ бе присъдено извънредно тази година посмъртно на Отец Мартин Илек, чешки католически свещеник от Ордена на Салезианите на Дон Боско, който отдава живота си за развитие на децата и младежите от най-бедните семейства в региона. Другият носител на същото отличие за 2023 г. е Боен клуб „Атила“.

През 2023 година девет бяха претендентите за годишния приз. Първите, получили номинация бяха две актриси от Стара Загора - Мария Черкезова от Драматичен театър „Гео Милев“ и Таня Георгиева от трупата на Държавен куклен театър - Стара Загора. Те, с помощта на свои приятели, изрисуваха стените на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Номиниран бе и 17-годишният ученик Кристиан Конов, организирал благотворителен базар в подкрепа на недоносени бебета и Клиниката по неонатология към държавната болница. За своето добротворство номинация получиха и полицаите Иван Колаксъзов и Иван Танев от Второ Районно управление - Стара Загора, които оказват помощ на две жени, чиято кола е попаднала в изкоп. Част от посланиците на доброто бе и Пламена Трайкова, която заплаща покупките на жена, забравила парите си. Номинация имаше и за екипа на старозагорската пицария „LaCasa“, оказали подкрепа на жена, докато дойде медицински екип. Колективи от две детски градини също бяха предложени за награда -

Детска градина № 25 „Ален мак“ и Детска градина № 68 „Патиланско царство“. Номинация получи и Боен клуб “Атила” за увличането на общността към спорта с кауза. За помощта, оказана при катастрофирал моторист и ситуацията с произшествието, номинация получиха Ирена Златева и членовете на „Спасителен клуб за бъдеще – Стара Загора“.

Годишните награди за добротворство на сдружение „Самаряни“ са с дългогодишна традиция в Стара Загора. Връчени са 88 индивидуални и групови номинации; избрани са 13 носители на голямата награда „Добрият Самарянин“, като на двама от тях са присъдени 2 извънредни приза - една за изключителен принос и една за геройство без граници (посмъртно); избрани са 16 носители на „Отличието на общността - Добрият Самарянин“. Автор на статуетката, която се връчи за 13-и път, по традиция през декември, е Иван Костов.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество