Новини от област Стара Загора и България

На 14 декември

Откриват обновения старозагорски планетариум, ремонтът е за над 1 млн. лева

Откриват обновения старозагорски планетариум, ремонтът е за над 1 млн. лева
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

На 14 декември от 11 часа Община Стара Загора и Център за подкрепа за личностно развитие – Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ ще открият официално в сградата на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Планетариум и кабинет „Космически пътешествия в пространството и времето“.

За Divident.EU директорът на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ доц. д-р Алексей Стоев припомни историята.

Доц. Алексей Стоев
На 24 юни 1994 г. изгоря Обсерваторията в Стара Загора. След пожара с помощта на Община Стара Загора и спомоществуватели, сградата е възстановена. Оказва се, че възстановяването на планетариума е непосилна задача.
За щастие, по време на управлението на кмета Живко Тодоров възстановяването на планетариума беше един от приоритетите в работата му, казва Алексей Стоев.

През 2020 г. д-р Пламен Яковлиев, член на Клуб „ГЕМА“лансира идеята за възстановяване на планетариума в Лайънс Клуб. Клубът излиза с гражданска инициатива да се възстанови планетариума и започват инициативи за събиране на средства.

Като начало с дарителски срещи събрахме 10 000 лева. През 2021 г. кметът Живко Тодоров направи дарителска акция по време на рождения си ден, посветена на планетариума. За каузата бяха събрани около 35 000 лева.
„Проучих, оказа се че възстановяването на планетариума ще излезе много скъпо, нямахме и купол. Трябваше да направим и нови помещения. Така стигнахме до извода с кмета Тодоров, че най-добрият начин за пълното възстановяване е да подготвим проекти.
През 2021 г. МОН даде линия на Центровете за подкрепа на личностното развитие да осъвременяват планетариумите си. С тази проектна линия защитихме проект на стойност 150 000 лева, като на практика това е цената на звездния проектор. Благодарение на тогавашния министър на образованието Красимир Вълчев, успяхме да защитим още един проект за купола, чиято стойност беше 370 000 лева. Така взехме близо 500 000 лева по проекти“, казва Алексей Стоев.

Налага се и реконструкция на сградата на Обсерваторията, за да се формира звездна зала, в която да се монтира планетариума. Идеята е Обсерваторията да има друга визия и отделен вход. Вече ще се минава не през ГПЧЕ „Ромен Ролан“, а през бул. Генерал Столетов. Ще има панорамен асансьор и махало на Фуко.
Догодина ще завърши строежът със стълбището и махалото на Фуко. Строителните работи са със средства на Община Стара Загора.

доц. д-р Алексей Стоев: Стара Загора има най-модерният планетариум в България

- Господин Стоев, какви са възможностите, които дава обновения старозагорски планетариум?
- Планетариумът в Стара Загора е последен писък на технологиите. Той може да прави космически пътешествия във всяка една точка на Вселената, да показва демонстрации, планетография, всички постижения, които има на този етап съвременната астрономия и космонавтика. Може да прави космически пътешествия до центъра на Галактиката, да ни закара до черна дупка и др. Старият планетариум беше продукт на аналоговата ера. Тук искам да подчертая, че откриваме старозагорския планетариум става в годината, в която се навършват 100 години от пускането на първия планетариум. В България имаме 6 планетариума, нашият е най-модерен.

- Ще се ползва ли планетариума за нуждите на учебните заведения в Стара Загора?
- Има няколко типа програми, които дават възможност за широк кръг от посетители. Едните надграждат астрономическото образование в средното училище. Вторият тип лекции са т.нар. научно-популярни. Те са както за ученици, така и за възрастни. Третият тип лекции са т.нар. шоу програми – те се използват в световната нощ на музеите, на изкуствата и др. събития. Тези специални програми могат да направят така, че с красива музика, изображения, да ни закарат във всяка точка на пространството. Убеден съм, че обновеният планетариум ще бъде притегателен център за старозагорци през следващите години.


Коментари към новината

Още новини от Общество