Новини от област Стара Загора и България

"Техноинженеринг" изгради собствена фотоволтаична централа, очаква присъединяване

Техноинженеринг изгради собствена фотоволтаична централа, очаква присъединяване
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорската фирма „Техноинжеринг“, утвърдена в промишленото строителство в страната, приключи изграждането на собствена фотоволтаична централа. Централата е с капацитет 3,2 мегавата и е разположена близо до Карлово – край село Ведраре.

„Техноинженеринг“ инвестира в строителството на централата 4,5 млн. лева, като в инвестицията влиза закупуването на земята, на оборудването и строително-монтажните работи. За да реализира проекта си, „Техноинженеринг“ използва инвестиционен кредит от 2 млн. лева.

Инж. Илиан Марков

„Още през април бяхме готови с цялостното завършване на проекта, в това число монтаж на соларни панели, метална конструкция, инвертори, окабеляване, доставка на БКТП-та, в това число охранителната система и оградата, за охрана на фотоволтаичния парк.

Предстои от страна на електроразпределителното дружество да бъде направено външното ел. захранване и доставката на кабелно-разпределителна уредба.

Третият етап на договора е рехабилитация на подстанцията от страна на ЕСО. За да може централата да бъде подвързана, всички тези 3 етапа трябва да бъдат реализирани.

Забавянето на пуска на фотоволтаичната централа се дължи на  административни проблеми по веригата, в това число, свързани с издаване разрешение за строеж към електроразпределителното дружество, съответно процедури, касаещи ЕСО за доставка на оборудване, за повишаване мощността на подстанцията и други. Очакваме пуска и сключване на договор с дружество, което да изкупува произведената ел.енергия на свободния пазар, допълва той.

Трудности при реализиране на ВЕИ проект Основните трудности при реализиране на ВЕИ проект са административните, казват от старозагорската фирма. Финансирането не е такъв проблем, бързото и срочно изпълнение на строително-монтажните работи – също.  От тук нататък обаче идва ред на съответните институции по веригата.

„Бях обявил официално пред служителите ми, че при пуска на централата част от приходите ще бъдат раздадени като допълнителни средства за мотивация на персонала. За съжаление, до края на тази година няма как да се случи това. В същото време кредитът, който сме използвали, трябва да се обслужва.Той смята, че макар и по-късно, централата ще стартира работа, защото компанията му има становище, предварителен и окончателен договор, платили са всички дължими такси и банкови гаранции.

Инвестиция в нова база През изминаващата 2023 година „Техноинженеринг“ успя да приключи разширението на производствената си база в Гълъбово. Сградният фонд е изграден, предстоят само дейности, свързани с вътрешното ел.захранване и осветление.

Закритата застроена площ в базата е 1800 кв. м.- двукорпусно хале с монтирани подкранови пътища и кранове, които ще обслужват дейността. „Предвиждаме през зимните месеци, когато няма ремонтни програми, да натоварим в производствената си база голяма част от персонала. Имаме поръчка още от миналата година за изработка на метални конструкции, в това число за циментовата индустрия, както и за голяма хранителна верига. Целта е от ноември до март хората ни да бъдат ангажирани в производствената база, след което да поемем по външни обекти и съответно част от ремонтните програми. В базата се произвежда всичко, което е от метал, в това число нестандартно оборудване по проекти на възложители.

Комплексът Марица Изток Към днешна дата „Техноинженеринг“ работи нормално на територията на комплекса „Марица Изток“. Независимо от това, че някои от централите  не са натоварени на 100%, ремонтните програми, заложени от миналата година, са реализирани.

От „Техноинженеринг“ обаче не могат да прогнозират какво ще се случи на територията на комплекса през следващата 2024 година. С предстоящата трансформация във въгледобивнaтa индустрия и централите на комплекса ще бъдат трайно засегнати не само „Техноинженеринг“, но и десетки фирми, които работят по поддръжката в комплекса.

„От години работим в комплекса „Марица Изток“, участваме в ремонтните програми, доставката на резервни части и други. Намаляването на обема на централите ще се отрази и на нас, независимо от факта, че търсим работа в други сектори.

Голяма част от персонала ни е специализиран в дейности по ремонт и поддръжка на топлоцентралите от комплекса, а това са изключително специфични дейности“, казва Марков.

В момента компанията му търси основно диверсификация в други дейности и предприятия - химическа, циментова индустрия, промишлени и граждански обекти.

Тази година „Техноинженеринг“ е работила на територията на всички ТЕЦ в „Марица Изток“. В AES компанията участва в ремонтите на СОИ( сяроочистващи инсталации), в системата за пепелоизвозване, както и за извършване на услуги с индустриален алпийски достъп.

В ТЕЦ 2 „Техноинженеринг“ работи по всички ремонтни програми от старата и новата част на централата, в това число котелно оборудване, СОИ, въглеподаване, доставка на резервни части.

С ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ „Техноинженеринг“ има 4-годишен договор за поддръжка на съоръженията на въглеснабдяването, в това число багери, дробилки, транспортьори, както и някои доставки на резервни части. Има и договори за ремонти по въздухоподгреватели и въздуховоди. Около 30 души от „Техноинженеринг“ работят на територията на ТЕЦ 3.

Други проекти през 2023 г. Компанията е приключила през 2023 г. сериозен проект в циментовата индустрия - изграждане на инсталация за RDF горива, в това число с производство и монтаж на 250 тона конструкция и технологично оборудване. Участвала е в ремонтните програми на заводите, които произвеждат гипсокартонени плоскости като „Кнауф“.

Най-добрата година 2023 г. се очертава като най-добрата за компанията от създаването ѝ до днес. Ръстът на оборота се очаква да бъде близо 50%. Голямото натоварване през годината води след себе си и по-добри приходи. 

В края на 2023 г. „Техноинженеринг“ има достатъчно договори, за да премине през трудните зимни месеци. Фокусът в работата на ръководството е върху запазване числеността на персонала, който в момента наброява 150 души и актуализиране на възнагражденията. Инвестициите през 2024 г. ще бъдат насочени основно към закупуване на нови високотехнологични машини и поддръжка на съществуващите.                                                                                                              

Коментари към новината

Още новини от Икономика