Новини от област Стара Загора и България

Зонта клуб – Стара Загора с интересна инициатива срещу насилието

Зонта клуб – Стара Загора с интересна инициатива срещу насилието
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Клубът започва дарителска кампания за набиране на средства за "Оранжева стая"

Зонта клуб – Стара Загора стартира дарителска кампания за изграждане на „Оранжева стая“ в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. В здравното заведение ще бъде добре оборудвана подходяща стая, за да може жертвите на насилие да бъдат спокойно разпитани и възможно най-бързо да получат адекватна психологическа и юридическа помощ.

Идеята е жертвите на насилие знаят, че не са сами и винаги могат да потърсят помощ, обясни на пресконференция президентът на „Зонта клуб – Стара Загора“ Милена Димитрова.
За да реализира добрата идея, клубът е започнал дарителска кампания, която е стартирала от Ветеринарномедицинския факултет на Тракийски университет – Стара Загора. Към инициативата се присъединява Медицинският факултет, както и Педагогическият факултет на висшето учебно заведение, обясни д-р Радослава Павлова, паст президент на „Зонта клуб“.

Дарителски кутии ще бъдат поставени в магазини на „Си Би Ес“, както и в „Метро“.
Надяваме се да съберем необходимите средства, за да реализираме идеята, още повече че тя е напълно новаторска и ще даде възможност десетки пострадали да получат адекватна помощ, каза нотариус Антония Коева, паст президент на „Зонта клуб“ и отговорник по правното застъпничество на клуба.

„Жертвите на насилие в повечето случаи са жени и деца. Преди 10 години задачата ни беше по-скоро да провеждаме информационни кампании и да създадем увереност у жертвите, че не са сами. Като юрист впечатлението ми е, че през последните години все повече жени търсят помощ, но за съжаление не винаги получават навременна правна защита“, каза нотариус Коева. Тя допълни, че показанията, дадени в първите часове след насилието са най-важни.

Повече от 100 години „Зонта Интернешънъл“ работи за свят без насилие срещу жени и деца. Кампанията „Зонта казва не на насилието срещу жени“ стартира през 2012 г. и има за цел да повиши информираността и обществената нетърпимост към глобалното нарушаване на правата на жените.

По време на тази кампания, която продължава от 25 ноември до 10 декември,  всички клубове на „Зонта“ по света провеждат различни събития, които популяризират този проблем.
Всяка една от 3 жени е била насилвана по различен начин – психически, физически, в интернет пространството, на работното си място. Всяка трета убита жена , жертва на домашно насилие, преди това е била системно подлагана на физическо малтретиране, сочат данните. За съжаление, нивата на насилие над жени и момичета остават непроменени през последното десетилетие.
„Зонта клуб – Стара Загора“ е подготвил брошура „Зонта казва не на насилието“.

На 25 ноември клубовете от цялата страна са открили официално кампанията срещу насилието в Бургас. На 28, 29 и 30 ноември „Зонта клуб – Стара Загора“ провежда дни на отворени врати- безплатно консултиране от юристи по семейно-правни въпроси и проблеми. Безплатни правни консултации в тези дни дават зонтианките - нотариус Антония Коева, нотариус Радка Богданова, адвокат Зоя Цветкова и адвокат Кристина Василева.

На 12 декември Зонта клуб- Стара Загора ще проведе благотворителен базар „С любов към децата със специални нужди“. На 12 декември се организира „Дарителски кръг“ от Обществен дарителски фонд, с чиято помощ също ще бъдат набрани средства за каузата. 

Коментари към новината

Още новини от Общество