Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Скулптор иска касиране на конкурса за паметник на Кирил и Методий

2821 06/12/2023 10:54 Култура Изложби
Денислав Сираков
Скулптор иска касиране на конкурса за паметник на Кирил и Методий
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Класираният на последното, четвърто място, участник в обявения от Община Стара Загора открит конкурс за идеен проект на паметник на Светите братя Кирил и Методий, настоява решението на назначеното жури да бъде обявено за незаконосъобразно.

Седемчленната комисия, председателствана от проф. д-р арх. Борислав Борисов, който е зам.председател на УС на Камарата на архитектите в България“, класира на първо място проекта на старозагорския скулптор Наско Настев. На второ място е класиран проекта на „Арти Виво“ ЕООД, а на трето проектът на „МИО Дизайн“ ООД. Колисията е отредила четвъртото място за проекта на фирма „Ай ЕС Джи Джей Груп“ ЕООД, зад който всъщност стои великотърновският скулптор Денислав Сираков.

 Проектът на Денислав Сираков

Адвокатите на Сираков са внесли жалба от 10 страници в Комисията за защита на конкуренцията с копие до възложителя – Община Стара Загора, с която настояват резултатите от конкурса да бъдат обявени за нищожни.

В жалбата се посочва, че Община Стара Загора като възложител не е извършила по същество проверка на работата на назначеното жури и „е допуснала провеждането на изначално опорочена процедура, която е приключила с вземане на незаконосъобразно решение за определяне на изпълнител“.

Според Денислав Сираков в процедурата за възлагане на обществената поръчка са допуснати поне 5 нарушения. В мотивите на комисията авторът на проекта открива „взаимноизключващи се и противоречащи си изводи в индивидуалните оценки“ на проектите. Според него е нарушен и „принципа на свободна конкуренция чрез сформиране на състав от жури с преобладавщ брой архитекти“, вместо специалисти, упражняващи професията „скулптор“. Сираков открива и елемент на дискриминация при оценяването на работите „чрез отправяне на „препоръки“ от страна на назначеното жури към участника, класиран на първо място“. В жалбата се посочват и други нарушения на материалноправни разпоредби при провеждане на процедурата по ЗОП.

Проектът на Денислав Сираков

"Нямам претенции, че предложеният от мен проект е най-добрият. Уважение заслужава трудът на всеки един от колегите, участвали в конкурса. Но съм категоричен, че оценяването не е протекло при обективни критерии. Очакванията ми за професионално и аргументирано оценяване на предложения от мен проект, също не бяха оправдани", казва Денислав Сираков.

Денислав Сираков е завършил Факултета по Изобразителни изкуства във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“. Правил е изложби в София, Велико Търново, Пловдив, Бургас и други градове. Носител е на множество отличия. Негови работи са притежание на много частни колекции в страната и чужбина.

По време на представянето на проектите на 22 ноември главният архитект на Стара Загора Младен Иванов мотивира избора на проекта на Наско Настев със следните думи: „Журито беше единодушно в избора си на най-добър проект. Колегите нямаха колебание. Открояваше се проектът на скулптора Наско Настев. Той е единственият участник, който е вплел в проекта си и християнската символика. Имаме подчертаване на отделни характерни елементи. Това е също единственият проект, в който фигурите са търсени като отделени една от друга, а колоната между тях подчертава, че делото на светите братя е по-велико от самите личности“.

Класираният на I-во място проект на Наско Настев в центъра и на II-ро и III-то място от двете страни

 

Жалбата на Денислав Сираков трябва да бъде разгледана от КЗК до 2 месеца, след което, ако бъде отхвърлена, решението на комисията може да бъде обжалвано и пред Върховния административен съд, което ще отнеме още около 6 месеца. Ако жалбата на Сираков бъде удовлетворена, Община Стара Загора също има право да обжалва пред ВАС.

Който и проект да бъде обявен за победител след обжалването, ще бъдат нужни още няколко месеца, за да бъде одобрен той и от Министерство на културата. Скулпторът Наско Настев беше готов да реализира и изгради паметника за 18 месеца. Ако бъде избран друг проект, не е ясно още колко години Стара Загора ще бъде без паметник на Св.Св. Кирил и Методий.

Коментари към новината

Още новини от Култура