Новини от област Стара Загора и България

За 2024 г.

Общините са заявили пред държавата инфраструктурни проекти за близо 2,5 млрд. лева

Общините са заявили пред държавата инфраструктурни проекти за близо 2,5 млрд. лева
Divident.€U Divident.€U


Проекти за близо 2,5 млрд. лв. са подадени от 261 общини за финансиране на инфраструктурни проекти от държавата през 2024 г.
Въпреки че Националният фонд за общински проекти ще разполага с ресурс от 1 млрд. лв., съм уверен, че бюджетът може да си позволи да финансира всички проекти, още повече, че голяма част от тях ще са преходни, т.е. изпълнението им ще отнеме повече от 1 година.
Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по време на форум, организиран от в. „Капитал“. Министър Цеков отбеляза, че ще бъде създаден иновативен механизъм в бюджета за догодина, чрез който средствата за капиталови разходи на държавата, които се очаква да бъдат около 9,7 млрд. лв., да могат да се разпределят на конкурентен принцип между общините и държавните институции.

„Наблюденията ми за изпълнението на капиталовата програма показват, че колкото и да е бюджетът за капиталови разходи, държавата усвоява около 50% от него заради лошото планиране и липсата на проектна готовност. Всяка година имаме 2 млрд. лв. излишък.
Погрешно е тези пари да се връщат обратно в бюджета, затова е по-добре да създадем механизъм, тези пари да влязат в капиталови инвестиции и на общините. Така ще има конкуренция между местната и централна власт за тези средства, по-добро усвояване, а институцията, която има по-добра проектна готовност, ще получи средствата, които ще влязат в икономиката и ще имат по-голям ефект за обществото“, отбеляза министър Цеков.

Според него включването в държавния бюджет на поименни проекти на общините показва различната визия за развитие на местната власт. „Разпределянето на средства по неясни критерии и без проектна готовност, както се случваше в миналото, не е регионална политика“, посочи още Цеков. Той допълни, че за периода 2022 – 2023 г. общините са получили над 800 млн. лв. за инфраструктурни проекти, като всички одобрени проекти ще бъдат разплатени до края на годината.

Според регионалният министър големият проблем на регионалното развитие в България е лошото планиране, което забавя изпълнението на всички важни проекти. Има сключени договори, които са необезпечени проектно, затова изпълнението на проектите ще се възлага, когато има готовност за изпълнение.

„Възлаганията от държавата в повечето случай закъсняват, но не по вина на изпълнителя, а в грешни или непълни проекти, липса на отчуждения, свръх администрация на процеса по разрешаване и изпълняване на строителството. Това е факт, известен от години, заради което трябва да говорим за реформа в административния процес. Изводът – когато не си готов, не лъжи хората, не започвай нещо, което не можеш да изпълниш. В момента ние строим 5 магистрали, за които няма пълна проектна готовност. Това ми е апелът към кметовете – имайте проектна обезпеченост, ако искате да свършите нещо добро за хората, не само да правим първа копка, да обещаем, че след 2 г. ще режем лента, а те да станат 7 г.“, каза още министър Цеков.

Коментари към новината

Още новини от Строителство