Новини от област Стара Загора и България

Над 150 учени от различни страни се включиха в научен форум за изчезваща българска порода свине

Над 150 учени от различни страни се включиха в научен форум за изчезваща българска порода свине
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Международен научен форум на тема „Аборигенни домашни породи „Източнобалканска свиня“ – богатството на България“ събра учени, представители на бизнеса и институциите от различни страни. Домакин на научния форум е Тракийският унивреситет.
След последната вълна африканска чума по свинете у нас животните от породата „Източнобалканска свиня“ са критично намалели, стана ясно на форума. Необходимо е да се запази генофонда, иначе породата ще изчезне изцяло, каза на пресконференция ректорът на Тракийския университет – Стара Загора проф. Добри Ярков.

„Днешната конференция беше организирана не само, за да говорим за една изчезваща българска порода свине, която е диамант за България. Тази среща я пречупваме през осигуряването на продоволствената сигурност и осигуряване на качествена храна, полезна за здравето на хората.

От друга страна запазването на тези ценни гени, които носи тази порода и други ценни аборигенни породи е едно предизвикателство и възможност за в бъдеще тези гени да бъдат използвани и животните да са изключително устойчиви на резките климатични промени – рязко застудяване, дълги периоди на засушаване, проливни валежи.
Тази порода е част от биоразнообразието и е важен елемент от кръговрата в природата“, допълни проф. Ярков.

В България се отглеждат под селекционен контрол животни от породата „източнобалканска свиня“ в Средец, Сливен и Кюстендил.
„Ситуацията е критична и благодаря на проф. Ярков, че пое инициативата за спасяване на тази порода“, каза д-р Ангел Мавровски, който работи в селекционния център в Кюстендил и е част от научния екип на Тракийския университет.

Той допълни, че към момента се добива семенен материал от породата. По проекта работят Тракийският университет, свинефермата в Голямо Враново, както и Изпълнителна агенция по репродукция и селекция на животните.
За да се пази тази порода е необходимо да имаме животни, които са контролирано развъждани и в контролирана среда. Африканската чума не си е тръгнала и трябва да се съобразим със ситуацията, смятат учените.
„Научните изследвания показват, че нашата порода източнобалканска свиня е по-добра по отношение на качествени показатели от иберийската свиня, от която се произвежда прочутия хамон. В Испания, Португалия тази порода е увеличен броя и. Цената на хамона е над 100 евро на кг. Това е много добър бизнес“, подчерта проф.Ярков.

В пресконференцията, дадена по повод научния форум в университета, се включиха и Херман Визер – изпълнителен директор на Австрийски аграрен клъстер, Мартин Бауер – дирекция „Развъждане“ към PIG Austria GmbH и д-р Никола Делич – директор на Институт по животновъдство, Белград, Сърбия.

За форума Международен научен форум на тема ABORIGINAL DOMESTIC BREEDS “EAST BALKAN SWINE (EBS)” – THE TREASURE OF BULGARIA обединява български и международни академични и научни организации, дългогодишни лидери в областта на животновъдството и високите технологии, споделящи своите знания и умения в полза на иновациите и устойчивостта на сектор, за да се осигурят по-добро качество, по-висока производителност и по-сигурно бъдеще.

Посланието на форума е съхраняване богатството на генофонда на традиционните български породи, и на здравословните породно- и географски защитени продукти, по-висока развъдна стойност на местните породи, иновативни технологии и интелигентни решения за отглеждане, мониторинг на здравето и хуманно отношение към животните.

В края на научния форум домакините демонстрираха вкусовите качества на месото от породата източнобалканска свиня на барбекю с дървени въглища.

 

Коментари към новината

Още новини от Образование