Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Старозагорски скулптор спечели конкурса за паметник на Кирил и Методий

Старозагорски скулптор спечели конкурса за паметник на Кирил и Методий
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Идейният проект на старозагорския скулптор Наско Настев за изграждане на паметник на Светите братя Кирил и Методий в Стара Загора спечели обявения от община Стара Загора конкурс.

Седемчленна комисия с председател проф. д-р арх. Борислав Борисов, който е зам.председател на УС на Камарата на архитектите в България“, присъди на проекта на Наско Настев 98,57 точки и така го класира на първо място. Проектът ще получи награда от 5000 лева, а класиралите се на второ и трето място съответно ще получат 3000 и 2000 лева. Оценяването на проектите е било напълно анонимно, като предложенията са имали уникален номер, за да се запази тайната на техния автор.

В конкурса участваха общо четирима кандидати да създадат паметника на Кирил и Методий в Стара Загора. На второ място е класиран проекта на „Арти Виво“ ЕООД, а на трето проектът на „МИО Дизайн“ ООД. Четвъртият участник в конкурса е фирма „Ай ЕС Джи Джей Груп“.

Макет на бъдещия паметник на светите братя, създали българската азбука, беше представен днес на брифинг, даден от зам.-кмета по култура Милена Желева, главния архитект на Стара Загора Младен Иванов, арх. Велимир Георгиев и Мария Кузманова – началник отдел „Обществени поръчки“.

Проектът на Наско Настев е ситуиран в централната част на парк „Св. Игнатий Старозагорски“, известен като Баня "Пиперка", върху площ от около 10 квадратни метра. Височината на фигурите ще бъде около 4 метра. Те ще бъдат изработени от врачански варовик, като ръцете и лицата им ще бъдат от бронз. Основата ще бъде гранитен постамент с християнски кръст. Между двамата братя ще има висока колона, от двете страни на която са изобразени двете азбуки, създадени от Кирил и Методий – кирилицата и глаголицата. „Буквите са издълбани и свободно „разхвърляни“, без да образуват някакъв текст“, обясни авторът Наско Настев.

„Темата е много благоприятна и дори обсебваща. В началото тръгнах с по-авангардна идея, но след това реших да изработя по-реалистичен и по-скоро консервативен проект, без обаче да е банален и да има своите качества. Тръгнах от мисълта за църковно пространство – със символи в колоната, в настилката, която съдържа в себе си християнски кръст. Търсех максимално обобщени фигури, да бъдат във връзка с колоната и с целия материал“, обясни Наско Настев.

Според него ще бъдат необходими няколко месеца, за да се премине процедурата през Министерство на културата. След това скулпторът е готов да реализира и изгради паметника за 18 месеца.

Конкурсът за идеен проект за паметник на Кирил и Методий беше проведен на 7 юни с комисия от 7 членове на УС на Камарата на архитектите в България с председател проф. д-р арх. Борислав Борисов, който е зам.-председател на САБ и членове арх. Младен Иванов – главен архитект на община Стара Загора, доц. д-р ланд. арх. Веселин Рангелов, арх. Велимир Георгиев – председател на САБ – Стара Загора, Ани Златева – скулптор, ланд. арх. Биляна Димитрова, както и Гергана Динева, гл. експерт от отдел „Обществени поръчки“ на Общинска администрация.

 „Журито беше единодушно в избора си на най-добър проект. Колегите нямаха колебание. Открояваше се проектът на скулптора Наско Настев. Той е единственият участник, който е вплел в проекта си и християнската символика. Имаме подчертаване на отделни характерни елементи. Това е също единственият проект, в който фигурите са търсени като отделени една от друга, а колоната между тях подчертава, че делото на светите братя е по-велико от самите личности“, обясни арх. Младен Иванов.

„Бяхме избрали няколко петна за паметника, но взехме под внимание парковата среда и че тя отговаря на всички условия - да бъде в близост до центъра на града, да е подходяща за организиране на събития, близо до училища. Пространство, в което може да се събере голяма група от хора“, допълни арх. Велимир Георгиев.

Кандидатите са имали свободата да изберат различни локации в парка, според собствените си виждания за разполагане на паметника. „Различните проекти са по-скоро консервативни, а не толкова модерни, защото темата е едно сакрално дело, към което трябва да подхождаме деликатно“, каза още арх. Георгиев. Според него и четирите проекта са добри, но проектът на Наско Настев се отличава с поне две нива над останалите – раздвижен е, позволява монументът да се усеща на 360 градуса.

Коментари към новината

Още новини от Строителство