Новини от област Стара Загора и България

Липсата на квалифицирана работна ръка – основен проблем на община Чирпан

5374 20/11/2023 16:42 Общество България
Липсата на квалифицирана работна ръка – основен проблем на община Чирпан
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Основен проблем пред Чирпан е липсата на квалифицирана работна ръка. Общината се нарежда сред тези с най-ниска безработица в регион Стара Загора през 2023 г. , каза кметът Ивайло Крачолов. Той допълни, че през 2023 г. в общината са разкрити над 200 работни места. Трудно обаче се намират подходящите хора за тях.

Например в новия „Ритейл Парк“ са разкрити около 70 работни места, но търговските вериги са търсили служители в продължение на 6-7 месеца.
Оказва се, че голяма част от наетите хора не са от Чирпан.

Голямото предизвикателство пред общината през следващите години е да дадем възможност на хората за квалификация и преквалификация. Ще засилим и дуалното обучение, защото инвестиционният интерес към Чирпан нараства, допълни кметът.
Сред големите инвеститори в общината са фирма „Роси“, която закупи 20 дка и започва значително разширение на базата си в Чирпан. Желанието на ръководството е да изгради още 6000 - 8000 кв. м. складова покрита площ и да разшири административните си и производствени площи. В планираното от фирмата бъдещо разширение ще бъдат инвестирани още поне 5 млн.лева. Компанията ще разкрие в Чирпан около 70 нови работни места.

Сред големите инвеститори е и „Мелница Чирпан“. Най-вероятно още в началото на Новата 2024 г. ще стартира изграждането на мащабния фотоволтаичен парк на „Чирпан Солар Плант“.
Двама нови инвеститори проявяват интерес към Чирпан. Засега общинското ръководство не съобщава имената им, тъй като преговорите са в началото.

Напредва и планът на общинското ръководство да получи двата терена на бившето военно поделение в Чирпан с площ от 360 дка. Идеята е върху тях да бъде изградена модерна индустриална зона. В края на април тази година цялата преписка за терените е окомплектована и е предадена на министъра на отбраната. Преписката е съгласувана е с Министерство на земеделието и Министерство на икономиката и е на етап внасяне за решение от Министерския съвет.

Изграждането на нова индустриална зона би решило един от големите проблеми пред общината - осигуряване на индустриални терени за инвеститорите.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество