Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Ивета Лазарова: Ще се справя с предизвикателствата на председател на Общинския съвет

Ивета Лазарова: Ще се справя с предизвикателствата на председател на Общинския съвет
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Готова съм да се справя с предизвикателствата на председател на новосформирания Общински съвет в Стара Загора. Това каза на първата си пресконференция Ивета Лазарова от „Алтернативата на гражданите – ВМРО“. На въпрос какви компетенции има, за да заеме председателското място, тя напомни, че има зад гърба си два мандата като общински съветник и е участвала в най-отговорните постоянни комисии – финансовата и правната. Смята за себе си, че е консенсусна личност и основната ѝ цел ще бъде да върви добре работата в този пъстър Общински съвет, какъвто е старозагорският. Лазарова е юрист по образоание.

„Ще работя върху това да има навременна и честа комуникация с общинска администрация, тъй като това беше един от основните проблеми в предишния Общински съвет. Ще наблегна на добрата комуникация между самите комисии, както и върху това спорните въпроси да бъдат решавани преди разглеждането в зала. Няма да толерирам нападки, неподходящо поведение“, каза новият председател на Общинския съвет.

На първата пресконференция на новия председател  присъстваха и председателят на групата общински съветници от „Алтернатива на гражданите – ВМРО“ Красимир Червилов, както и останалите членове от групата – Янко Янков и Димо Димитров.

Янков определи като висок постигнатия резултат на изборите в Стара Загора от „Алтернативата на гражданите – ВМРО“. За първи път в историята на общината малка група от трима общински съветници излъчва председател на Общинския съвет, който не е член на партия.

„Нямаме договорки, коалиционни споразумения с останалите групи. В последния момент разбрахме, че ГЕРБ няма да излъчи председател. След официалното изявление,  няколко дни преди сесията ние се събрахме и решихме, че е добре да предложим гражданска кандидатура“, обясни Янко Янков.
„При така създалата се ситуация решихме да имаме наш председател. Радвам се на разума на общинските съветници, че подкрепиха тази кандидатура. Иначе щяхме да изпаднем в ситуацията, която има в Ообщинския съвет в София, например“, каза председателят на групата в Общинския съвет Красимир Червилов.

На въпрос на Дивидент - нужно ли е да има ресорна комисия за Управление на дружествата, тъй като те се контролират от 3 други постоянни комисии - Финансова, Здравна и Общинска собственост, Янков отговори, че при три комисии се размива отговорността и никой реално не контролира дружествата, поради което има дружества с огромни загуби и такива, при които не се е променило нищо още от 90-те години. Затова е крайно необходимо да има такава комисия, за да се осъществява по-голям контрол и да се създават правилни политики за управление на общинските дружества.

Коментари към новината

Още новини от Общество