Новини от област Стара Загора и България

„Контрагент 35“ придоби лаборатория за изпитване, стартира нова дейност

2282 16/11/2023 08:54 Икономика Бизнес
Контрагент 35  придоби лаборатория за изпитване, стартира нова дейност
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорската фирма "Контрагент 35", която е сред лидерите в България в областта на търговията с електрооборудване, стартира нова дейност. Наскоро компанията придоби единствената в България лицензирана лаборатория за изпитване на трансформатори средно напрежение в Шабла. Сега в лабораторията работят 6 души, а дейността ѝ непрекъснато се разраства.

„Контрагент 35“ държи 95% от пазара на трансформатори средно напрежение в България. Според Закона за енергетиката всички измервателни средства подлежат на първоначална проверка. Тези проверки трябва да се извършват от лицензирани лаборатории, които се проверяват ежегодно, казва собственикът на компанията инж. Станчо Пантов. До този момент се е налагало компанията му да ползва услугите на други фирми за изпитване на стоката. Сега всички внесени от фирмата трансформатори ще бъдат изпитвани на място, в Шабла.

Номенклатурата на „Контрагент 35“ е 22 000 позиции на склад. Клиентите могат да поръчат материали и онлайн. „Нашите стоки не са насочени към всички. Работим със специализирани материали и практически ги ползват само големите клиенти – електроразпределителни дружества, ЕСО, централи, мини, химически предприятия. Оборотите ни идват най-вече от големите клиенти, където работим предимно с обществени поръчки“, казва инж. Пантов. Компанията му на практика може да достави всичко необходимо за изграждане на една подстанция, например.

В магазина на търговското предприятие стои девиз - „Потърсете каквото желаете и ще намерите каквото търсите.“ В 8 продуктови групи, „Контрагент 35“ е лидер в България с пазарен дял над 80%, като в някои продукти стига и 95%. Освен в трансформатори средно напрежение, компанията има лидерски позиции в диелектричните предпазни средства, част от които се произвеждат във фирмата, както и в инструментите за работа под напрежение и инсталационните инструменти.

Повече от търговия Освен с търговия с електрооборудване, компанията се занимава с инженеринг и производство, но те са едва 15% от общата и дейност.
Старозагорската компания има и собствена разработка за инсталация в жп инфраструктурата.

До 2015 г. компанията успява да реализира 5 проекта в областта на жп. инфраструктурата, последният от които доста мащабен – електрификация на първия в страната високоскоростен път в участъка Първомай – Свиленград. Закупуват специализирана техника за около 2 млн. лева, но през следващите години търгове няма. Затова по-късно инж. Пантов се отказва от тази дейност.

През 2017 г. „Контрагент 35“ започва инженеринг в електротехническата сфера. Прави ремонт на малки обекти – трафопостове, подстанции. Сред обектите на фирмата е електрификацията на пречиствателната станция в Чирпан. Наскоро завършват обект и в пивоварния завод на „Каменица“. Компанията произвежда лични предпазни средства, както и разединители за средно напрежение.

Повече търговски площи За да развива една фирма сериозна търговска дейност, трябва да разполага с големи бази. „Контрагент 35“ има търговски бази, освен в Стара Загора, и в София, Пловдив и Варна. Складът в Стара Загора е с площ от 1200 кв. м. Тъй като вече е недостатъчен, фирмата наема още толкова площ в складовете на бившата фирма „Берое“. В София складът е с площ 3000 кв. м., в Пловдив – 2000 кв. м. На около 10 млн. лева възлизат активите на фирмата само в търговски бази.

Инвестиции Най-много средства компанията инвестира не в складови площи, а в материали. Закупува при изгодни условия големи количества материали, които да стигнат за 2 - 3 години напред и ги поддържа на склад. Годишната инвестиция в материали възлиза на около 3 - 4 млн. лева. „Според маркетинговата преценка ги реализираме на пазара тогава, когато е необходимо“, казва инж. Пантов.

„Нашите договори обикновено са за от 2 до 4 години. За да се предпазим от повишаване цените на производителите, предпочитаме да купим материалите, да ги държим на склад. Производителите могат да повишат цените, но ние няма как да променим цените по договор при изпълнение на даден проект“, обяснява той.

Тази година компанията очаква 38% ръст на оборота си, като голяма роля за ръста имат по-високите цени на материалите.

„Контрагент 35“ печели половината от търговете, на които се явява. Може би това се дължи на факта, че доста добре преценяваме на кои търгове да се състезаваме, но и на отличния опит през годините“, казва инж. Пантов. За успеха помагат и лидерските позиции на компанията на пазара в поне 8 групи продукти.

„През годините минахме през какво ли не, но винаги сме се справяли с трудностите“, казва собственикът. Той беше сред тези, които претърпя най-големи загуби от фалита на КТБ. Тогава инж. Станчо Пантов загуби близо 6,5 млн. лева. Кредиторите са успели да му върнат едва 18% от сумата.

Голям е опита на старозагорския предприемач и в областта на енергетиката. „България не може да се справи без комплекса „Марица изток“, категоричен е инж. Пантов. Според него една от причините за хаоса в енергетиката е липсата на стабилно управление, стабилен парламент и правителство.

Под знака на кадрите „Контрагент 35“ е средно голяма фирма, в нея работят 50 души, от които 16 са водещи специалисти. Фирмата има дейности, които спешно трябва да се развият и за това са нужни хора. Подходящи кадри обаче липсват на пазара на труда. Това е най-големият проблем не само за „Контрагент 35“, но и за цялата българска икономика, казва инж. Пантов. Затова усилията на собствениците и на целия управленски екип на фирмата през 2024 г. ще бъде да намерят подходящите хора и да ги обучат, както и да ги задържат в компанията.

Коментари към новината

Още новини от Икономика