Новини от област Стара Загора и България

До 2 часа чакаме на гумаджийница за смяна на летните гуми със зимни

До 2 часа чакаме на гумаджийница за смяна на летните гуми със зимни
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Само два дни останаха до крайната дата 15 ноември, след която според разпоредба в ЗДвП движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm.

Срокът за движение със зимни гуми е за периода от 15 ноември до 1 март. Има и глоба от 50 лева, но тя не е за шофиране с летни гуми, а „за управление на автомобил с износени, разкъсани и с гуми, които не отговарят на изискванията на чл. 139, ал. 1, т. 4 от ЗДвП“.

Така или иначе – по-добре е през студените месеци на годината да шофирате със зимни гуми, тъй като каучукът на летните при температура под 10 градуса се втвърдява, а шарката им не дава нужното сцепление при по-екстремни условия като заснежени или заледени пътища. Затова умните шофьори обичат да казват, че е по-важно колата им да може да спре, отколкото да потегли.

Заради топлото време през ноември, пък и по стар български обичай да правим всичко в последната минута, в момента пред пунктовете за смяна на гуми се вият опашки. Репортерската ни проверка показа, че в по-големите центрове за смяна на гуми се чака до два часа. Свалянето на четирите летни и слагането на собствени зимни гуми с баланс и монтаж струва обичайно между 50 лева в по-малките гумаджийници до 80 - 100 лева в марковите сервизи за лек автомобил. Цената на смяната зависи основно от размера на гумата – колкото повече цола е тя, толкова повече ще платите.

Сега е сезонът, в който е най-активна и търговията с автомобилни гуми. Сред българските водачи на автомобили все още е много разпространена практиката да се купуват гуми втора употреба, което обаче крие не малко рискове. Принципно не ви съветваме да ползвате гуми втора ръка по много причини. Някоя от гумите може да крие неизправност, да е изкривена, неправилно износена, стара, със закоравял каучук или със скъсани вътрешни връзки заради претърпян инцидент, например. Тя може да ви изостави в най-неподходящия момент и да предизвика пътен инцидент или пък да закъсате.

Внимавайте и при примамливи предложения за купуване на евтини нови гуми, които често се предлагат по закътаните квартални гумаджийници. Между тях могат да се открият и нелоши продукти, но рискът да обуете колата си не с каучукови грайфери, а с консистенция, наподобяваща гумена пластмаса, не е малък. Съветът ни е да прегледайте евтините предложения на утвърдените производители на гуми – те не се различават особено като цена от неизвестните марки. Пробегът им обикновено е по-кратък от този на скъпите гуми, но затова пък докато ги ползвате, ще сте спокойни, че няма да ви подведат на пътя.

Ако пък не ви се занимава и плаща през 6 месеца за смяна на гуми, може да потърсите подходящ модел на всесезонни гуми. И все пак, през зимата шофирайте с тях по-внимателно и без резки движения в заснежени и заледени участъци.

Коментари към новината

Още новини от Общество