Новини от област Стара Загора и България

Асоциация "Почтеност без граници":

Кметът на Стара Загора с по-висок индекс на почтеност от Общинския съвет

Кметът  на Стара Загора с по-висок индекс на почтеност от Общинския съвет
Divident.€U Divident.€U

Община Стара Загора получава обобщена оценка 3,46 т., с което заема 5-то място в общата класация на общините, включени в Индекса на местната система за почтеност за 2022 година - изследване, инициирано от Асоциация „Почтеност без граници“.
От институциите на местната власт и местното самоуправление общинската администрация и кметът получават приблизително еднакви индекси, а Общинският съвет е с по-ниска стойност на индекса – 2,92 т.

През юли 2023 година експертите на Асоциация „Прозрачност без граници“ отново започнаха да анкетират представителите на местните институции.

Местната администрация (индекс 3,95 т.). през 2022 г. разполага с необходимите ресурси, за да изпълнява ефективно своите функции; кметският екип прилага политика за развитие на експертния капацитет на служителите. Тези два фактора позволяват на администрацията да предоставя административни услуги, включително и широк набор от услуги по електронен път. Администрацията осигурява адекватен достъп до относно съществуващите регистрите и документите, които са предмет на обществено обсъждане. Дефицити се установяват по отношение на разпореждането с общинска собственост и контрола върху доставчиците на публични услуги/изпълнение на договори по проекти на общината, включително и при обществени поръчки. Изследването установява и възприятия на бизнеса за прилагане на неравнопоставен подход при извършването на проверки.

Индексът на кмета е 3,93 т. Той е резултат от по-високи оценки относно капацитета и по-ниски относно неговата роля. Кметът е предложил програма на управлението на общината, като изпълнява изискванията за отчетност относно нейното изпълнение. Най-високи са показателите относно предвидимите ресурси, с които общината разполага (условия за инвестиции, привлечени ресурси по проекти) Кметът прилага последователна политика за развитие на капацитета на общинската администрация, като в тази връзка значителен дял от служителите са преминали курсове за повишаване на професионалната квалификация.

Местният бизнес и гражданските организации вземат участие в обществени обсъждания и консултации относно развитието на общината, но е необходима повече прозрачност на условията за участие в консултативния процес. Най-съществени дефицити се установяват относно прозрачността при избора на външни изпълнители на проекти и дейности на общината, относно контрола върху доставчиците на публични услуги/изпълнение договори по проекти на общината, вкл. и обществените поръчки, както и относно отчетността за постигнатите резултати по проектите. Етичните правила за работата на кметския екип са общо дефинирани в Устройствения правилник за Общинската администрация; в рамките на настоящия мандат има случаи на конфликт, свързани с градоустройството.

Индексът на Общинския съвет е 2,92 т. Изследването установява по-съществени дефицити в капацитета и в управлението на местния парламент.
В рамките на изследвания период има редица случаи, които са показателни за непрозрачно лобиране в полза на частни интереси и накърняват публичния образ на Общинския съвет, показва изследването.

Оценките относно надзора върху местната изпълнителна власт са относително високи, като те отразяват приноса на общински съветници да търсят отчетност от кметския екип чрез инструмента на питането. Общинският съвет е създал правила относно консултативния процес с гражданските организации и бизнеса при обсъждане на стратегически решения и при определяне на правилата за икономическа дейност, но оценките относно приложението им насочват към формализъм и недостатъчна активност в диалога с гражданите. Значителни дефицити се установяват относно отчетността на Общинския съвет и на постоянните комисии, като към момента на изследването са достъпни отчети от предходния мандат – от 2017 г.
Повече подробности от изследването вижте тук:

https://lisi.transparency.bg/post_year/%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b0-2022-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0/

 

Коментари към новината

Още новини от Общество