Новини от област Стара Загора и България

Избраха юриста Ивета Лазарова за председател на новия Общински съвет на Стара Загора

Избраха юриста Ивета Лазарова за председател на новия Общински съвет на Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Юристът Ивета Лазарова беше избрана с тайно гласуване за председател на новия Общински съвет на Стара Загора, който започна работа днес. Това стана по време на втората част на тържествената сесия на новоизбрания Общински съвет, по време на която положиха клетва избраният за четвърти пореден мандат кмет на Стара Загора Живко Тодоров, 51 общински съветници и избраните за кметове на населени места в общината.

Процедурата по избор на председател на Общинския съвет беше водена от общинския съветник Мария Жекова. Под нейно ръководство колегите ѝ избраха 9-членна комисия с председател юристът Стефан Анков, която да организира избора на председател на Общинския съвет с таен вот. Гласуването се проведе в Зала 2 на общината.

Водачът на групата общински съветници от коалиция ГЕРБ-СДС Емил Христов обяви, че те няма да номинират свой кандидат за председател на Общинския съвет.

Красимир Червилов от името на „Алтернативата на гражданите – ВМРО“ предложи за председател на ОбС юристa Ивета Валентинова Лазарова, която работи като адвокат. Тя е на 33 години, била е два мандата общински съветник и има необходимия опит, аргументира се Червилов.

Мария Динева от „Земеделски Народен съюз“, която беше председател на предишния ОбС, номинира финансистът Светослав Колев. Тя посочи, че Колев е на 39 години, не е членувал никога в партия, но има опита от два мандата като общински съветник. „Светослав Колев е компетентен, балансиран и обединяващ, семеен е с две деца“, аргументира се Динева.

Дончо Радев от ПП „Възраждане“ предложи за председател на Общинския съвет Десислава Калоянова от своята група, като подчерта, че тя има икономическо образование, има опит в администрацията и в частния бизнес, семейна е, с две деца и е диалогичен човек, който има желание да работи с представителите на всички партии.

В крайна сметка Стефан Анков обяви преброяването на пуснатите гласове и даде следния резултат – за Ивета Лазарова – 29 гласа, за Светослав Колев 12 гласа и за Десислава Калоянова – 5 гласа.

Новоизбраният председател Ивета Лазарова благодари на колегите си за доверието с думите:

„Много се вълнувам, благодаря на всички, които гласуваха за моята номинация. Общинският съвет на Стара Загора е много цветен, много пъстър, но се надявам, че ще намерим път един към друг и ще работим за благото на община Стара Загора“.

Работата на сесията продължи с избор на заместник-председатели на Общинския съвет. Събетниците решиха те да бъдат трима на брой. Различните политически сили излъчиха пет предложения. Бяха избрани Антон Тонев от ПП ГЕРБ и проф. Иван Върляков от коалиция "БСП за България". Върви гласуване за третия.

Коментари към новината

Още новини от Общество