Новини от област Стара Загора и България

Официално

Прокуратурата обвини и арестува началника на училищния инспекторат в Стара Загора

Прокуратурата обвини и арестува началника на училищния инспекторат в Стара Загора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Разпитани са над 30 свидетели, иззети са веществени доказателства като счетоводни документи, фактури, оферти и договори

Окръжна прокуратура привлече като обвиняеми началника на Регионално управление на образованието в Стара Загора Татяна Димитрова и неин колега с инициали Г.П. Това беше съобщено днес в официална информация от Окръжна прокуратура Стара Загора, в което името на Димитрова беше изписано с инициалите ѝ – Т.Д.

Обвинението срещу началника на училищния инспекторат в Стара Загора и Г.П. са за злоупотреба със служебно положение с цел набавяне на имотна облага.

В началото на 2019 година двамата обвиняеми принудили старши експерт от РУО против волята му да промени констатациите от извършена преди време проверка в средно училище в Стара Загора.

Прокуратурата не съобщава на този етап в какво точно се изразяват констатациите в тази проверка, но посочва, че при извършено претърсване на 2 и 3 ноември в Стара Загора и Казанлък доброволно са предадени веществени доказателства - счетоводни документи, фактури, оферти, договори и анекси към тях, мобилни телефони, лаптоп,  флаш памети и други.

По досъдебното производство са разпитани над 30 свидетели, сред които експерти в Регионалното управление на образованието в Стара Загора, директори на училища и други.

Татяна Димитрова и Г.П. са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Разследването по досъдебното производство е в активна фаза.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред