Новини от област Стара Загора и България

Светослав Кирилов, АРЗ „Солидарност“: От 2015 г. тенденцията е на ръст на хората с хазартна зависимост

Светослав Кирилов
Светослав Кирилов, АРЗ  Солидарност : От 2015 г. тенденцията е на ръст на хората с хазартна зависимост
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Светослав Кирилов е клиничен психолог по професия. От 2006 г. работи в Сдружение „АРЗ Солидарност“.
Бил е ръководител екип в рехабилитационната програма на сдружението. Сега е терапевтичен директор и председател на УС на Сдружение „АРЗ Солидарност“, чиято работа е насочена към проблемите на зависимите от алкохола, хазарта и наркотиците. Асоциацията е член на Европейската федерация на терапевтичните общности / EFTC/, на Европейската фондация на информационните линии за наркотици /FESAT/, на Европейската мрежа за обучение на професионалисти /ECEtt / и на Националната пациентска организация /НПО/.

Разговаряме със Светослав Кирилов за работата н Сдружението и проблемите на хората със зависимости.

- Господин Кирилов, какво показва статистиката? Коя е най-често срещаната зависимост в България?
- Променя се профилът на хората със зависимост през последните години. През 2009 г. ни направи впечатление, че водещи са търсещите помощ с алкохолна зависимост. Те варират от 25% до 30% от общия брой обаждания на годишна база. Тенденцията обаче от 2015 г. е на ръст на хората с хазартна зависимост. Този процент непрекъснато расте и през 2021 г. се изравниха обажданията за алкохол и хазарт, а през 2022 г. обажданията за хазартна зависимост значително надвишиха обажданията за алкохолна зависимост. През 2022 г. 25% са се обадили за проблем с алкохола, а 37% са обажданията на хора с хазартна зависимост. Това, разбира се не е представителна извадка. Тук става въпрос за потърсилите помощ на Националната информационна линия. Факт е обаче, че хазартната зависимост в страната расте. Затова направихме специализирана вечерна програма за хазартна зависимост. В момента я посещават 7 души в активна терапия.

- В каква възраст се появява най-често зависимостта от алкохола?
- За съжаление, нямаме национално изследване по този проблем. Важно е обаче да имаме предвид, че колкото по-рано започне употребата на алкохол, толкова по-голяма е вероятността човек да развие зависимост.
Имаме европейска статистика, която включва и България. Според нея над 80% от 15 –годишните деца в България са пили поне веднъж алкохол.

Общата превенция срещу алкохола може да се води и на това ниво – колкото по-късно започне употребата му, толкова по-малка е вероятността да се развие зависимост.

- От колко време съществува Сдружение „АРЗ Солидарност“ и каква е неговата дейност?
- Асоциация „Солидарност“ е създадена през 2003 г., като първоначалната цел беше свързана основно с рехабилитацията на зависими под формата на дневна програма. През 2008 г. беше създадена Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта, както и център, който в момента съществува под името „Розовата къща“. Сега този център работи под отговорността на друга НПО. През 2019 г. създадохме още една структура, свързана с рехабилитацията и лечението на хора с хазартни зависимости. Това са най-значимите структури на организацията от 2003 г. насам.

- С какви средства се издържа Сдружението?
- Имаме нужда от дарения, особено що се отнася до безплатните услуги. Това касае най-вече Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта: 0888 9918 66

Националната информационна линия е създадена през 2008 г. по проект МАТРА на външното министерство на Нидерландия. Проектът беше финансиран за първите 2 години - до 2010 г. От тогава до днес се налага Асоциация „Солидарност“ постоянно да търси дарения и възможности за работа по различни проекти с организации, включително държавни институции или бизнес, за да намира финансиране.

Тук е мястото да изразя благодарност от партньорството, което имаме със "Загорка". Те директно финансират тази дейност и благодарение на тях Националната информационна линия в момента може да работи. Партньорството се случва по тяхна програма, свързана с превенцията и отговорната употреба на алкохол.

Със "Загорка" сме разработили и информационни материали подкрепящи дейността на Националната информационна линия, както и онлайн материал, който е от полза за всеки, който търси отговори на различни въпроси свързани с алкохола. Материалът е достъпен на сайта на компанията ТУК. Загорка подхожда сериозно към съвместните ни активности и разчитаме да продължим партньорството си с тази отговорна компания и догодина.

Ние сме изключително благодарни на организации, които директно финансират основните дейности на Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта.

Информационната линия от 2010 г. няколко пъти е била пред затваряне поради липса на средства. Това е един постоянен проблем, с който се опитваме да се справим във времето.
Линията предоставя безплатни консултации, подпомага хората, които търсят помощ. Всеки може да се възползва от нея анонимно и да получи безплатна консултация от нашите специалисти. Линията работи от 10 часа до 17 часа, като консултирането става по 3 канала: телефон, анонимен чат или имейл.
Консултантите поддържат база данни в цялата страна на специалисти, които биха могли да предоставят адекватна помощ по отношение на зависимостта.

- Колко души работят към Сдружение „АРЗ Солидарност“?
- Екипът е изключително малък - трима консултанти работят на информационната линия и трима работят в двете рехабилитационни програми. През последните години заради многото кризи се наложи да затворим дневната програма и тя работи като вечерна.

- Добра превенция ли е спортът срещу зависимостите?
- В никакъв случай не трябва да разчитаме на това, че спортът е добра превенция. При нас идват много хора, които от ранна възраст се занимават със спорт. Хубаво е хората да се занимават със спорт, но не е достатъчно.
Има много различни начини за правене на превенция. Специалистите знаят, че е хубаво да се прави обща превенция в училищата, но и да се обърне внимание на селективната и индикативна превенция, която е свързана с онези рискови групи, които са по-уязвими и онези деца, които имат рисково поведение.

- Осъзнават ли хората проблема и кога се обръщат за помощ към вас?
- Има едно правило, че всички зависими минават през фаза на отричане, тоест близките им могат да видят, че има проблем, но самият зависим отрича. Те вземат решение да се лекуват на етап, когато натрупат голям негативен опит, като загуба на работа, развалени отношения с близките, изолацията от хората, здравословни проблеми. Затова е много важна ролята на близките. Тук искам да подчертая, че на информационната линия най-често се обаждат близки на зависими. Те са първите, които търсят варианти за справяне с проблемите.

- Колко души са се обърнали за помощ към Вас през годините?
- С нас от края на 2009 г. досега са се свързали над 9000 души – те са получили задълбочена консултация или информация за конкретния случай. Това става благодарение на Националната информационна линия. Тук изключваме тези над 2 млн. души, които са получили информация чрез сайта ни:http://www.drugsinfo-bg.org/ . Това е най-посещаваният сайт на тази тема в България.

- Има ли в България възможност за качествено лечение при зависимост от алкохол, наркотици и хазарт?
- Считам, че най-големият проблем в това отношение е липсата на добре изградена мрежа от специалисти.  Работата в мрежа е от изключително голямо значение и в Европа това е добрата практика, тоест, всички организации имат връзка с колегите си, които допълват тяхната работа. До голяма степен в България този проблем се компенсира с Националната информационна линия. За съжаление, има много други проблеми. Най-често безплатните услуги, които се предоставят през бюджета или НЗОК, са свързани с лечението на абстинентния синдром, тоест дългосрочната рехабилитация не се поема от касата.

- Какво ще посъветвате близките на зависимите хора?
- Бих ги посъветвал да се обадят на Националната информационна линия. Колегите ще успеят да ги подкрепят, да им дадат насока конкретно за техния случай. Искам също да им кажа да не се отказват. Ако попаднат на място, където не върви добре терапията, да продължат да търсят най-правилното и най-добро място.

Коментари към новината

Още новини от Здраве