Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Актьорите от ДТ „Гео Милев“ протестираха срещу ниското заплащане (ВИДЕО)

2092 01/11/2023 14:20 Култура Сцени
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Обичани актьори, сценични работници и технически служители от Драматичен театър „Гео Милев“ се включиха в националния протест на работещите в сферата на културата, библиотечното дело, читалищата и други институции. Театралите са сред творците в България с едни от най-ниските заплати, особено на фона на огромната инфлация в страната.

С протеста си известните лица от театралната сцена поискаха достойно заплащане и повишаване на процента за култура от БВП на страната поне на 1%. Сега този процент е 0,4%, което е най-ниското равнище на финансиране от много години насам.

В ДТ „Гео Милев“ в момента работят по договор 50 души, от тях 20 са актьори. Средната заплата в културната институция на Стара Загора е около 1000 лева и то след като новият директор Светла Тодорова е успяла да повиши малко заплатите им, които са били средно около 850 лева.

„Много ми е трудно като директор да привлека млади актьори, както и да задържа утвърдените имена, които публиката обича. Трудно е и с техническите лица, които работят в театъра. Принудена съм да давам почти еднакви заплати на актьори и сценични работници, а те от 1 януари няма да са много над минималната заплата за страната“, каза за Divident.EU директорът на театъра Светла Тодорова.

„Преди известно време повишиха чувствително заплатите на работещите в сферата на образованието, дори наскоро това се случи повторно. Но образованието и културата вървят ръка за ръка. Смятам, че най-нормалното нещо е заплатите в сферата на културата да бъдат поне колкото в областта на образованието“, посочи актьорът Димитър Митев, който е и зам.-директор на старозагорския драматичен театър.

Протестиращите актьори получиха подкрепата на минаващите покрай сградата на Областна администрация старозагорци.

Коментари към новината

Още новини от Култура