Новини от област Стара Загора и България

Кметът Живко Тодоров: Нямам нужда от хора, които да ме тупат само по рамото

Кметът Живко Тодоров: Нямам нужда от хора, които да ме тупат само по рамото
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Нямам нужда от хора, които да ме тупат само по рамото, а от такива, които да ме критикуват градивно. Смятам, че хората в Старозагорска община гласуваха безапелационно за кмет, но в Общинския съвет наблегнаха на контрола с участието на различните партии в управлението. Това каза на първата си пресконференция след победата в местните избори кметът Живко Тодоров. Той допълни, че смята да проведе срещи с всички групи в новосформирания Общински съвет, за да се поставят приоритетите в работата. Смятам да изслушам и тези, които се определят като опозиция, допълни той.

Гражданите искат по-висок контрол и в този смисъл контролът е ключовата дума, на която ще наблегна през следващите години, каза Тодоров.
На първо място контролът ще бъде спрямо фирмите, които работят в Стара Загора - било по ВиК проекта, както и тези, които работят по общинските проекти. Ще бъда безкомпромисен към тях, започвайки от първия ден, в който стъпя в длъжност.
До голяма степен негатива, който понесох през последните години се дължи и на тях. Когато трябва, ще има санкции и прекратяване на договори, обеща Тодоров.

Той съобщи, че е провел преди всичко предизборна кампания близо до хората. В нея избирателите са му посочили забележки към администрацията, които той ще има предвид занапред. „Или администрацията ще бъде любезна и отзивчива и ще работи за хората, или някои от хората, които работят там, ще трябва да си отидат. Няма да допусна всичко да лежи върху моя гръб, защото някой не си върши работата. Оценявам слабостите и грешките, които съм допускал. Хората искат решения и мерки и това искам да им дам през следващите години. Промени в екипа ми ще има“, каза кметът.

Той обеща да търси консенсус, подкрепа от останалите партии, да се вслушва в критиката и посочи, че възнамерява да направи силен мандат в полза на хората.
Относно премахването на машините за гласуване в последния момент, Тодоров каза: „Липсата на машинен вот игра и против мен, защото голяма част от хората, които ме подкрепят са млади и интелигентни. Това повлия и върху резултатите. Има 10% недействителни бюлетини и голяма част от тях са за ГЕРБ като партия. Хубавото е, че за кмет недействителните бюлетини са само 360“.

Той допълни, че единственото място, където губи изборите е кв. Лозенец. „Мисля, че това ще отговори на много ваши въпроси. Разграничавам се от всички опити за купуване на гласове и контролиране на вот. Това е порочна практика, която трябва да се изкорени“, допълни кметът.
Той благодари на всички старозагорци, които са го подкрепили: Винаги съм казвал, че доверието е отговорност, осъзнавам какво означава един кмет да бъде избран за четвърти мандат. Трябва от една страна да се преборим с рутината. Трябва да имаме достатъчно енергия да променяме и това е огромното предизвикателство пред нас.

Живко Тодоров обърна внимание на това, че от страна на останалите партии, участвали в предизборната кампания е имало голяма доза негативизъм, който се е изливал към него и администрацията. „Някои неща, казани в кампанията имат почва. Това, което беше посочено като разумна критика, трябва да бъде променено.  В кампанията имаше и много лъжи. Защо си служат с тях кандидатите, не знам“, каза Тодоров.

Той засегна и темата с „Марица изток“ с думите : Ние трябва да работим за отсрочка, за да се подготвят през това време алтернативите – нови производства и инвеститори в общината.
Според Тодоров ниската избирателна активност на проведените избори се дължи на това, че те са поредни за кратък период от време, както и на  премахването на машинния вот в последния момент. За съжаление много хора смятат, че гласът им не тежи за нищо", допълни той. 
Не съм възторжен от победата, защото зная, че тя е задължаваща. Трябва да работя така, че да успеем да върнем доверието и у тези хора, които не гласуват", каза избраният от старозагорци кмет.

Коментари към новината

Още новини от Политика