Новини от област Стара Загора и България

Черноморската риба е намаляла двойно и е поскъпнала с близо 40%

9717 27/10/2023 16:17 Икономика Финанси
Черноморската риба е намаляла двойно и е поскъпнала с близо 40%
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Два пъти по-малко черноморска риба са изкупили тази година от най-голямата рибна борса у нас Fishland

Публикациите за богат улов на лефер и паламуд по Южното Черноморието, за съжаление, са силно преувеличени. Това коментира за Divident.EU Ивайло Русинов, собственик на най-голямата рибна борса у нас - Fishland.

"Дори някои рибари и да са направили добър улов, това е било еднократно и не е имало големи количаства. При нас в борсата рибарите не са предлагали паламуд, което означава, че става дума за пасажи, които не дават устойчиви резултати, посочи той.

Рибното тържище Fishland в Бургас

Сметките за първите 9 месеца на годината сочат, че цената на рибата е скочила между 25% - 40%. Най-евтините риби са поскъпнали най-много. Ръстът в цената при скумрията, например, е 25%.

Заради тенденцията за нарастване на цените, от рибното тържище тази година ще отчетат по-добри финансови резултати, но като цяло по-малко продажби. "Негативният ефект е очевиден. Защото фирма, която преди е купувала риба от нас за 2 - 3 седмици напред, сега купува за 1 седмица. Това означава, че от една страна инфлацията оказва натиск върху покупателната способност, от друга страна хората не искат да рискуват, тъй като цените са твърде динамични", смята Ивайло Русинов.

Показателен е и фактът, че делът на рибата от Черно море в тържището е намалял наполовина. Русинов смята, че това се дължи най-вече на климатичните промени и на военните действия между Русия и Украйна.

Рибното тържище Fishland в Бургас беше открито през 2015 г. То е собственост на един от най-големите вносители и износители на риба в България - "Атлантик" АД. Инвестицията е в размер на 11,8 млн. лева, като от тях 4,8 млн. лева са от еврофинансиране по ОП „Рибарство“.

Рибна борса Fishland разполага със 7 хладилни помещения, всяко с капацитет от 20 тона. Инвестицията включва още четири хладилни помещения с капацитет от по 500 т. В тях се складира стоката, която не е продадена през деня като охладена.

„Атлантик“ има няколко преработвателни фабрики - във Варна, Созопол и Айтос за преработка на риба и рибни продукти, като 90% от производството им е за износ. Основната част от продукцията заминава за страните от ЕС, а 10% за страни от Далечния Изток.

Коментари към новината

Още новини от Икономика