Новини от област Стара Загора и България

Румен Радев: Решението за строеж на нови блокове в АЕЦ "Козлодуй" е взето "на тъмно"

Румен Радев: Решението за строеж на нови блокове в АЕЦ Козлодуй е взето на тъмно
Divident.€U Divident.€U

Президентът Румен Радев се изказа критично към решението на правителството да даде зелена светлина за построяване на новите 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Според държавния глава решението буди редица въпросителни и създава впечатлението, че "целият процес се провежда на тъмно".

"България трябва задължително да развива своята ядрена енергетика. Но за да бъде този процес устойчив, ефективен и ефикасен, следва да се проучат и съпоставят всички възможни варианти по редица важни параметри - локация, лицензи, безопасност. И най-вече - време и средства за изграждане, което не се случва. Явно, че АЕЦ-ът ще се изгражда като магистралите - на тъмно", критичен бе Румен Радев.

Президентът засегна и казуса с рафинерията "Лукойл Нефтохим", като подчерта свършеното от назначеното от него служебно правителство.

"Как то (служебното правителство - бел.ред.) успя да убеди "Лукойл" най-сетне да регистрира своята икономическа дейност в България, да внесе авансово 180 млн. корпоративен данък, при положение, че през всички предходни 20 години такъв данък е в размер на 70 млн.? Как успя това правителство да гарантира устойчивата работа на рафинерията и да свали цените от 3.50 на 2.40 лв.?", попита реторично той и добави - вече е време да се задават правилните въпроси към когото трябва, т.е. към сегашния кабинет.

Има риск и от дефицит, и от повишени цени, като проблемът е, че няма публично оповестени разчети от страна на сегашните управляващи, отговори на въпрос на News.bg Радев.

снимка: БНТ1

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика