Новини от област Стара Загора и България

Кабинетът реши: Започва строителството на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" (ВИДЕО)

Divident.€U Divident.€U

Строителството на двата нови блока може да започне до 2026 година и да бъде завършено до 2033 година

Министерският съвет реши на сутрешното си заседание да започне строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Предприятието, което ще отговаря за изпълнението на проекта, ще бъде капитализирано с 500 млн. лв. допълнително. То ще започне преговори с фирмите, които трябва да построят 7-и блок, обяви премиерът акад. Николай Денков. Срокът, който се предвижда е 2033 година.

Денков обяви още, че със същото решение на МС ще започне подготовката и за 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй", тъй като планът е двата да вървят успоредно като строителство и в рамките на 2 до 3 години да бъдат готови проектите за двата блока, които са нужни за енергийната система.

"Тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените от 1-ви до 4-ти блок на АЕЦ-а. Технологията на тези реактори е уникална в света. Тя позволява да се променя мощността им два пъти в много кратък срок, което е много важно за стабилното управление на енергийната ситема, когато влязат в действие", допълни посочи Николай Денков.

Премиерът пожела успех на министъра на енергетиката Румен Радев и неговия екип, определяйки днешното решение като едно от най-важните, които ще вземе правителството в своя мандат.

Реакцията на президента: Румен Радев: Решението за строеж на нови блокове в АЕЦ "Козлодуй" е взето "на тъмно"

Коментари към новината

Още новини от Икономика