Новини от област Стара Загора и България

Кандидатът за общински съветник на Стара Загора

Галентин Караславов, "Неутрална България": Проблемите на старозагорци нямат политически цвят, искат умни решения

Галентин Караславов, Неутрална България: Проблемите на старозагорци нямат политически цвят, искат умни решения
Съдържание от МК Неутрална България Съдържание от МК "Неутрална България"

Галентин Караславов е едно от емблематичните лица на Стара Загора, заради над 20-годишната си ангажираност да събира, съхранява и популяризира интереесни факти, документи и снимки от миналото на Стара Загора като директор на регионалния Държавен архив.

Историк с придобита образователна степен магистър от ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“ през 1982 г. Роден в Елхово в семейство на кадрови офицер от инженерни войски. Насочва изследователския си интерес в областта на училищното и читалищно дело, църковното строителство, благотворителността и дарителството, както и дейността на Старозагорския митрополит Методий при изграждането на лесопарк Аязмото. Участник в множество научни конференции, включително с международно участие. Носител е на престижни ведомствени и институционални отличия.

Галентин Караславов е кандидат е за общински съветник от Местна коалиция „Неутрална България“.

- Г-н Караславов, заедно със старта на предизборната кампания на коалиция „Неутрална България“ направихте дарение – архивите на известния дисидент от Стара Загора – поета Николай Колев Босия. Защо обединение на предимно леви организации отдават почит на един от най-острите критици на комунистическото време, който дори е лежал в затвора по политически причини преди 1989 година?
Галентин Караславов- В съвременното общество дарителството е широко разпространено като ценност с непреходно значение. Даряването на лични семейни архивни материали и снимки е възприемано като лична осъзната отговорност към културно-историческото наследство, неговото популяризиране и запазване за идните поколения. Предаденият в Държавен архив Стара Загора документален масив на дисидента и поет Николай Колев – Босия е опит да бъдат съхранени вижданията му за развитието на съвременното българско общество, демонтажа на стария и изграждането на нов политически модел в страната. Запазването на паметта за събития, факти и личности е приоритет в работата на архивиста, без оглед на социално-икономическите и политически виждания на дарителя, както и определянето му като ляв или десен.

- Какво разделя лявото политическо пространство днес и какво може да го обедини?
- Ще отговоря като страничен наблюдател, тъй като не съм специалист в процесите в политиката. Според мен разделянето в ляво е преди всичко личностен проблем, има противоречия между личностите, които олицетворяват лявата идея, а не толкова идеен проблем. Това, което може да обедини лявото пространство, е все по-крещящата нужда от смяна на философията на управление, както на централно, така и на местно ниво. Между другото, една от задачите на нашата коалиция е да поставим началото на именно такъв обединителен процес и той да започне от Стара Загора.

- Близо 20 години ръководихте Държавния архив на Стара Загора, сега сте кандидат за общински съветник. На какво Ви научи историята на нашия град? Какви са били ценностите на някогашните градски старейшини?

- При работата с архивните документи, ясно се открояват ценностите на градската управа, както преди 1944 г., така и след това. Търсят се добрите възможности за решаването на основни проблеми на общността през различните времеви периоди. В ранните години, през т.н. „К“ епоха, усилията са насочени към изграждане и поддържане на училища и църковни храмове, читалища, болнични заведения, приюти и сиропиталища. Значими са усилията за уреждането на бежанския въпрос, осигуряването на вдовиците на загиналите във войните за национално обединение. Работи се по изграждането на водопреносната и шосейна мрежа в града. Подпомагане на пострадалите от природни бедствия. В по-късно време се отделя внимание за разширяване на училищната мрежа, постигането на съвременни условия в болничното обслужване, изграждането на електропреносната система, индустриализацията и развитието на културата и спорта. Решават се проблеми с жилищното строителство и изграждането на магазинната мрежа, градския транспорт, места за развлечения и отдих. И, разбира се - всичко това в името на интересите на общността като цяло!

- Имате разностранни интереси и дейност. Член сте на Съюза на учените в Стара Загора. Как хората на науката могат да бъдат полезни практически за просперитета на Стара Загора?
- Интересите и дейността на работещите в сферата на науката, до голяма степен са ангажирани със значими обществени интереси и каузи. Определящи са вярната посока на научните изследвания в областта на иновациите и инвестициите на привлечения обществен и личен финансов ресурс. Науката дава ценен принос в подобряването на жизнената среда и условията на труд. Въпросът тук е как бързо и в точното време те да бъдат реализирани успешно за общото благо на града ни.

- Член сте на Комисията по войнишките паметници. Защо те са важни за историческата памет на българите?
- Съхраняването на паметта на загиналите във войните за национално обединение на България е акт на висок патриотизъм, родолюбие и отговорност към поколенията след нас. Изграждането на войнишки паметници датира непосредствено след края на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. Паметници се възстановяват и изграждат и в наши дни. Само през последните три години са новопостроени войнишки паметници в селата Яворово, Спасово, Ясеново. Предстоящо е откриването на завършения вече войнишки паметник в с. Православ. Наш върховен дълг и отговорност е паметта за жертвите да не бъде погубена.

- Пази ли днес Стара Загора своите традиции в областта на културата или понякога залитаме към халтура и кич?
- До голяма степен културните традиции на града ни са дълбоко съхранени и в наши дни. Те намират изражение в множество арт фестивали, тематични салони, исторически възстановки, оперни, театрални и куклени постановки. Провеждат се туристически турове и обиколки по историческите забележителности в града ни. С определен успех се реализират и нови виждания на сформирани творчески колективи. Това внася нов, свеж привкус в културния календар на Стара Загора. Наблюдаваме обаче, макар и рядко, провеждането на събития с инцидентен характер, не винаги лицеприятни и не намиращи подкрепа в общността.

- Как виждате развитието на културата в Стара Загора през следващия мандат на Общински съвет?
- Всички значими културни институции в града ни имат своя дом и визия. Изградиха се нови и се реновираха съществуващи културни пространства. Понастоящем се извършва ремонт на Драматичния театър. Предстоящо е предаването на нова, подобрена визия и творческа среда на Кукления театър. Всичко това дава наситеност на централната градска част със зони за провеждане на събития от областта на културата.

Не така стои обаче, въпросът с културно значими събития в кварталите на града и селата в общината. Необходимо е според мен там да се изградят неголеми, но функционални пространства и камерни сцени за представления на открито, изложби, концерти на самодейни състави, представяния на книги и други събития с популярен характер.

- Има ли начин чрез културното богатство на Стара Загора да направим града туристически атрактивен – в който улиците през почивните дни не пустеят, както е сега?
- Смятам че е възможно, посредством публично-частното партньорство да бъде изграден един постоянен атракционен парк. Необходим е нов прочит на идеята за изграждането на детска железница, облагородяване на поречието на Бедечка и превръщането и в зона за водомоторен спорт. Би могло да се сформира и младежка гвардейска част с оглед патриотичното възпитание на подрастващите и осигуряването на интерес към военната служба при младежите.

Напълно подкрепям идеята за изграждане на Алея на старозагорските поети по централната пешеходна зона на Стара Загора. Възможно е техни бюстове да бъдат поставени и на различни места в града. Така ще бъде подсилен и познавателния характер сред гостите на града ни. Присъствието на повече хора в различни части от публичното пространство, ще подкрепи и местния бизнес в сферата на услугите.

Друг пример е така нареченото "Водно поетично огледало" по пешеходната зона на града. Считам, че това беше не лош, но лошо реализиран проект. Острите и повдигнати метални листове представляваха непосредствена опасност, особено за малките деца, привличани от водното пространство. В миналото това градско пространство е било наситено с финансово-банкови институции. И понастоящем там се откриват три такива. Считам за удачно в това пространство да се постави бюст на един от най-значимите банкери в Стара Загора, а именно Никола Златев. Наред с изключителния нюх на индустриалец и банкер, той развива и огромна благотворителна дейност и е най-значимият дарител в града ни.

- На кого ще бъдат опоненти общинските съветници от „Неутрална България“ в бъдещия Общински съвет на Стара Загора? И с кого бихте работили?
- Категорично ще бъдем опоненти на посредствеността, на липсата на експертиза по дадените въпроси, на корупционните практики. Ще работим с всички, които предлагат решения за развитието на Община Стара Загора, като един модерен, съвременен, чист, подреден и уютен град. Място, което ще дава възможност за развитие професионално и лично на младите хора. Да имат желание да се завръщат и устройват живота си тук.

- Какво трябва да се промени в работата на старозагорските старейшини, за да бъдат истински полезни на своите съграждани?
- Преди всичко трябва да се подобри експертизата в Общинския съвет. Политиканството и партизанщината трябва да останат на заден план, защото проблемите на хората нямат политически цвят. Те са еднакви за всички.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика