Новини от област Стара Загора и България

Евродепутатът Радан Кънев: Димитър Чорбаджиев е единственият правилен избор за кмет на старозагорци

Евродепутатът Радан Кънев: Димитър Чорбаджиев е единственият правилен избор за кмет на старозагорци
Съдържание от Коалиция ПП-ДБ Съдържание от Коалиция ПП-ДБ

Евродепутатът от „Демократична България“ Радан Кънев и председателят на партия „Демократи за силна България“ ген. Атанас Атанасов подкрепиха в Стара Загора кандидатурата на Димитър Чорбаджиев за кмет на общината.

Тримата участваха в дискусия за енергийния преход на България и как да го посрещнем не като проблем, а като предизвикателство, което да превърнем в успешен път за развитие. Събитието се проведе във фоайето на Държавна опера Стара Загора и събра много привърженици на коалицията „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“, кандидатите за общински съветници, в чиято листа водач е Димитър Чорбаджиев, граждани и симпатизанти.

Евродепутатът Радан Кънев и ген. Атанас Атанасов бяха поканени лично от Димитър Чорбаджиев, защото, обясни той, за успешното развитие на Стара Загора е нужно сътрудничество, излизащо далеч извън границите на общината.

„През последните 4 години Димитър Чорбаджиев беше един от най-активните общински съветници в Общинския съвет на Стара Загора, председател на групата старейшини от „Демократична България“ и председател на Комисията по общинска собственост и стопанска политика“, припомни Радан Кънев – „Димитър доказа на своите избиратели това, което им беше обещал – отдадена работа, конкретни действия, позиции, основани на принципи и морал, безкомпромисна и конструктивна опозиция“.

„Аз съм убеден, че тази неделя всички вие ще изпратите Димитър Чорбаджиев на балотаж и ще откриете възможността той да стане кмет на Стара Загора. Четири години той беше общински съветник и неговото име се чуваше в Общинския съвет с принципни позиции. Затова ние вярваме, че той ще бъде един добър стопанин на Старозагорска община“, посочи ген. Атанас Атанасов.

Радан Кънев подчерта, че познава Димитър Чорбаджиев още от времето преди той да стане член на ДСБ и че си струва да се гласува за него. „Политическият представител в демокрацията е заложник на стремежите, интересите и ценностите на своите избиратели. Човекът, който ще изберете вие, е човекът, който ще представлява вашите ценности, вашите интереси, вашата смела и честна визия за обществения интерес и мечтите ви по какъв начин да се развива Стара Загора. Но тук има и национален залог – корените на корупцията в България и на модела, който ни управлява, са дълбоко впити в тъканта на местната власт на България. Без промяна на местната власт няма да стане това изкореняване. Българската правова държава е рушена 80 години и на кмет като Димитър Чорбаджиев ще са нужни поне два поредни мандата в местната власт, за да възстанови нейните основи. Осем години за Димитър Чорбаджиев като кмет – този път на балотаж, следващия път от първи тур – е един добър план за Стара Загора“, каза Радан Кънев.

Димитър Чорбаджиев припомни някои от успехите на неговата група общински съветници през изминалите 4 години. „На първо място това е работата ни по Общия устройствен план на Стара Загора, който определя развитието на общината през следващите 15 години. След приемането му обаче е важно той да се спазва, а не да се променя заради нечий интерес една или друга зелена площ да бъде застроена“, подчерта кандидатът за кмет на ПП – ДБ. Изработването на удобна транспортна схема на Стара Загора, дигитализацията на регистрите в общината, въвеждането на електронни услуги са други теми, по които общинските съветници от „Демократична България“ имат важен принос. „Положихме усилия да въведем справедливо заплащане на такса битови отпадъци на принципа „който замърсява – той плаща“, но не срещнахме политическа подкрепа в изминалия мандат. Внесохме и предложение за създаване на електронна система за провеждане на търгове при отдаване под наем или при продажба на общинска собственост. Разработихме ПУП за Старозагорските минерални бани, но не стигна времето той да бъде приет. „Работата ни в комисии остава скрита за обществото, но комисията, ръководена от мен, успя да разгледа 1900 точки“, посочи още Димитър Чорбаджиев.

Той изброи какво смята да направи като кмет през следващия мандат. „Първо, да си подредим града. Приехме ОУП, но той трябва да се следва и да се спазва, за да изглежда града ни добре. Второ, да се преразгледа организацията на движение и да се въведат модерни технологии в нея – интелигентна система за паркиране, движението в общината да стане безопасно. Въвеждане на транспортната схема, намаляване на замърсяването в градската среда. Напълно постижимо е да превърнем Стара Загора в град с нулеви емисии“, посочи Димитър Чорбаджиев.

Чистият въздух последните 2 години ни липсваше заради ремонта на ВиК мрежата и ние имаме план как това да се подобри, каза още Чорбаджиев. „На първо място чрез планиране на ремонтите – с качествено изпълнение и завършване в срок. Време е да забравим метлите, да почистваме града и селищата от общината с модерни машини. Ще въведа в Стара Загора и селищата от общината реална система за разделно събиране на отпадъците. Така ще рециклираме голямата част от отпадъците, не може само да създаваме нови и нови депа. Ще се подобри и измиването на улиците по публичен график“, очерта намеренията си като кмет Димитър Чорбаджиев.

Той разкритикува и липсата на сигурност в селищата от община Стара Загора. „Ще изградим система за мониторинг и видеонаблюдение в цялата община. Тази система ще ни даде възможност хората да се чувстват спокойни, да опазваме общинската собственост и да намалим престъпността“.

Въвеждането на ново, енергийноефективно осветление в цялата община е друга цел на Димитър Чорбаджиев.

Болният проблем на Стара Загора – липсата на сериозни инвестиции от 16 години, също е решим. „Този, който привлича инвестиции, трябва да влага цялата си енергия, да е най-малко 5 дни на работа и да търси инвеститорите и да ги приема и да може да работи с тях. Инвеститорите ни заобикаляха и защото има едно видимо срастване между управлението на общината и част от едрия бизнес в града. Ако стана кмет на община Стара Загора, ще има равнопоставеност за всички инвеститори в града – независимо дали са чужди, местни, малки или големи. Всички инвеститори са важни за Община Стара Загора. Ще въведем всички възможни услуги за бизнеса и за гражданите. Ще построим индустриални зони от ново поколение, които създават продукция с висока добавена стойност и могат да дават високи възнаграждения на работещите. Мечтата ми за Стара Загора е да бъде чист, подреден и привлекателен за живеене град – както за младите хора, така и за инвеститорите“, каза още Димитър Чорбаджиев.

По темата за енергийния преход говори Радан Кънев, който представи някои от последните решения и дебати в Европейския парламент и възможностите за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и на Териториалните планове за справедлив преход.

Радан Кънев определи протеста на енергетиците и миньорите като справедлив, логичен и обоснован. „Справедлив – защото те бяха системно лъгани в много дълъг период от време за това, което предстои. Най-икономичното, което мога да кажа е 12 години, но можем спокойно да говорим и за 20 години. Българската държава, като член на ЕС, имаше задължение на подготви този преход в дълъг период от време – нещо, което не се случи.

Двете основни искания на протестиращите бяха включени в споразумението с правителството на акад. Николай Денков. Първото е - да се осигури Механизъм за капацитет за основните тецове или поне за големия държавен ТЕЦ 2. Второто искане е да не бъде административно ограничаван обема на производство на ТЕЦ-овете. Да бъдат оставени да произвеждат и печелят толкова, колкото пазарът им позволява.

И двете искания са напълно адекватни. И в искането за механизъм за капацитет прозира колко опасно и трудно за изпълнение е второто искане. Защото Механизмът за капацитет е субсидия. Това са пари на данъкоплатеца, които се плащат или под формата на студен резерв на едно предприятие, то да не работи, но да бъде в готовност да обезпечава енергийната сигурност, или се плащат на предприятие, което работи и произвежда, тъй като е нужно като базова мощност за енергийната сигурност, но няма възможност да реализира продукцията си на пазара.

Ако просто оставим мините и тецовете по исканията на пазара, това означава че те вече трябваше да са затворили. Но ние не искаме те да са затворили. Смисълът на Фонда за справедлив преход и на Териториалните планове е тези мощности да не затварят, когато няма готовност работната сила в тях да бъде справедливо ангажирана или обезщетена“, каза Радан Кънев.

Евродепутатът припомни, че България няма механизъм за капацитет, защото тази възможност е била договаряна през 2017 – 2019 година и отговорност за това носят не само ГЕРБ, „но и най-кресливите лъжци в българското политическо пространство – така наречените националисти“.

Добрата новина е че в момента регламентът е в режим на предоговаряне и от правителствата в Европа, заради „избухването“ на цената на газа след началото на войната в Украйна, посочи Кънев. „Защо се наложи тази промяна? Защото голяма част от европейските държави, начело с Германия, чиято енергийна политика съвсем не се свеня да нарека малоумна, решиха, че могат да преминат лесно и евтино на газ, който пристига от братска Русия. У нас също се появяват гласовете да минем на газ – Делян Добрев и Теменужка Петкова ни критикуват, че в плановете не е заложено „преходно гориво“. Под преходно гориво се разбира газ. Това е предпоставка следващия път да пострадаме и ние като Германия и Италия.

Днес българското правителство има шанс да започне преговорите с Европейския парламент и да поправи престъпната грешка от края на 2019 година“, смята Радан Кънев.

От присъстващите на дискусията имаше много въпроси за реформата в правосъдната система, за пресичането на корупционните практики във високите етажи на властта, за забраната за поставяне на фотоволтаици върху земеделски земи и много други теми, които вълнуват избирателите на предстоящите избори за кмет и общински съветници.

За Димитър Чорбаджиев като кандидат за кмет на Стара Загора и за листата на коалиция „Продължаваме Промяната и „Демократична България“ с кандидати за общински съветници гласувайте с бюлетина № 66.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари към новината

Още новини от Политика