Новини от област Стара Загора и България

Паметна плоча на Динка Русева откриха в родното и село Пет Могили, община Нова Загора

3263 23/10/2023 14:05 Общество България
Паметна плоча на Динка Русева откриха в родното и село Пет Могили, община Нова Загора
Divident.€U Divident.€U

На 20 октомври 2023 г. специален повод привлече гости в с. Пет могили – откриването на паметна плоча на родената в селото певица Динка Русева. На събитието присъства председателят на Общински съвет Нова Загора Нейчо Минчев, заместник-кметът на Община Нова Загора Нина Генчева, общински съветници, кметове на населени места, роднини и близки на певицата, жители.

Незабравимата тракийска изпълнителка е родена в Пет могили. Тук се заражда любовта й към фолклора. Още като дете в родното си село, тя започва да слуша кавалджийските мелодии на баща си и да пее под негов съпровод. Оттук тръгва тя, за да извърви пътя до голямата сцена и до сърцата на хората, които я запомнят като Тракийския славей. Като израз на почит и за да запази паметта за талантливата българка, общинското ръководство издига паметна плоча в родното й място.
Кметът на селото Гергана Георгиева се обърна към събраните пред НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1926”: „Всеки от нас в Пет могили изпитва гордост, спомене ли се името на Динка Русева. Благодарни сме, че нашето село е дало на България един толкова добър човек и една толкова талантлива певица.“

Г-жа Георгиева и г-жа Галя Захариева, заедно със сина на певицата Ради Драгиев и нейните внуци, откриха паметната плоча.
Архиерейският наместник Иван Стоянов отслужи панихида за душата на Динка Русева.

След полагането на първите цветя пред паметната плоча, в читалището се проведе възпоменателен концерт. Началото му поставиха синът и внукът на Тракийския славей Ради Драгиев и Димитър Драгиев, съхранили и продължили традицията в рода и посветили се също на фолклора. Много жизнерадост внесоха гласовете на момичетата от Детско-юношески народен хор „Жарава“ при НЧ „Родина-1860“ гр. Стара Загора с ръководител Даниела Дюлгерова, сред които бяха и внучките на Динка Русева Екатерина Драгиева и Бетина Драгиева.
Сцената огря и лъчезарната Десислава, ученичка на тракийската певица.

Вечерта затуптя с народните ритми. В концерта се включиха приятели и почитатели на Динка Русева – народните певци Добри Селиминовски и Петя Гочева, Веселин Николов и Евгения Георгиева, Смесена фолклорна група „Българско веселие“ при НЧ „Просвета – 1915“, гр. Раднево с художествен ръководител Желязко Андонов, Танцова школа „All steps – Всички стъпки“ гр. Нова Загора с художествени ръководители Павлина и Стоян Петрови.
Всички те събудиха много усмивки и показаха, че любовта към фолклора, на която се посвещава Динка Русева, е част от българските корени и е непреходна.

Коментари към новината

Още новини от Общество